2017. november 13. hétfő, 11:01
borszőlő ültetvény, VP
A Széchenyi 2020 keretében elindult a „Borszőlőültetvény telepítés támogatása” című (VP2-4.1.3.6-17) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. november 19-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Az Európai Unió 2016. január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be, amely korlátozott mértékben megengedi a tagállamok számára a termelési potenciál növekedését. Ennek megfelelően minden tagország jogosult teljes szőlőterületének 1 százaléka tekintetében új telepítési engedélyt kiadni. Magyarország esetében ez évente mintegy 650 hektár új borszőlőültetvény telepítését teszi lehetővé. A felhívás kizárólag az új telepítési engedéllyel rendelkezők számára biztosít támogatást.

Magyarországon a történelmi borvidékek rendszere több évszázados hagyománnyal rendelkezik. A borvidékek részei a kultúrtájnak, amelyek fejlesztése és megőrzése is kiemelt fontosságú. A borvidékeken koncentrálódik a szőlő műveléséhez, a borkészítéshez szükséges szakértelem és infrastruktúra. A borvidékhez tartozás a bor értékesítésekor is megjelenő minőségi jelző, amely a gazdálkodók jövedelembiztonságát növeli, ezért a felhívás kizárólag borvidékbe sorolt településen megvalósuló telepítésekhez nyújt támogatást – olvasható a felhívástervezetben.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4,0 milliárd forint. Az egyéni projektek maximum 75 millió, a kollektív projektek maximum 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

További részletek az alább letölthető tervezetben.

Kapcsolódó fájl:
   fájl letöltése


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja