A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében megjelent a „Tájékoztatási szolgáltatás” című (VP1-1.2.2-16 kódszámú) felhívás.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 7,82 milliárd forint; a támogatási kérelmek benyújtására 2016. július 25-től 2018. július 24-ig van lehetőség.

A cél

A tájékoztatási szolgáltatás célja támogatás nyújtása a mezőgazdasági termelők, erdőgazdálkodók, továbbá élelmiszer-feldolgozó tevékenységet folytatók és a vidéki térségekben kkv-ként működő gazdasági szereplők, valamint a Fiatal mezőgazdasági termelő tematikus alprogramban vagy a Rövid Ellátási Lánc tematikus alprogramban részt vevő célcsoportok számára:

  • versenyképességük fokozásához,
  • erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez,
  • környezeti teljesítményük javításához,
  • a klímaváltozás hatásaihoz való sikeres alkalmazkodáshoz,
  • minőségi rendszerekhez és tanúsítási rendszerekhez való csatlakozáshoz,
  • együttműködési készségük javításához

szükséges tudásbázis gyarapításához és a tudásátadás fokozásához, ez által a vidéki gazdaság fenntarthatóságához.

Hogyan lehet ezeket elérni?

  • Valamennyi mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása, valamint a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából. (Erre felhasználható 2,260923 milliárd forint)
  • A megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése és ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése. (1,019 741 milliárd forint.)
  • Az elsődleges termelők versenyképességének javítása, mégpedig azáltal, hogy megfelelőbb módon integrálják őket az agrár-élelmiszeripari láncba a minőségrendszerek révén, a mezőgazdasági termékek értékének növelése, valamint a helyi piacokon, a rövid ellátási láncokban, továbbá a termelői csoportokban és a szakmaközi szervezetekben folytatott promóció. (1,782 582 milliárd forint)
  • A mezőgazdasággal és az erdőgazdálkodással kapcsolatos ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése és javítása. (2,088 881 milliárd forint.)
  • A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása. (0,155 050 milliárd forint.)
  • A széntárolás és -megkötés előmozdítása a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban. (0,509 323 milliárd forint.)

Ki pályázhat?

A kormány 1 támogatott kérelemmel számol. „Támogatási kérelmet nyújthatnak be, akik (!)

a) A feladat ellátáshoz alkalmas, működőképes szervezeti és vezetési struktúrával rendelkeznek, melynek igazolására Minőségirányítási Rendszer tanúsítással rendelkeznek.

b) A tájékoztatási tevékenységet végzők részletes, a szakterület beazonosítására alkalmas tevékenységi naplót vezetnek. A tevékenységi napló vezetésére vonatkozóan a támogatást igénylő köteles a támogatási kérelemhez kötelezettségvállalási nyilatkozatot benyújtani.

c) Tájékoztatási és ügyfélszolgálati tevékenység szervezésében és ellátásában tapasztalattal és referenciával rendelkeznek.

d) Országos lefedettségű, megfelelően képzett szakemberekből álló ügyfélszolgálati hálózattal rendelkeznek: Budapest közigazgatási területén egy, Budapesten kívül járásonként legalább egy saját tulajdonú, bérelt vagy ingyenesen/térítésmentesen használatba vett ügyfélszolgálati hellyel (pl. IKSZT-ben ügyfélszolgálatot biztosító) és Budapest közigazgatási területén legalább egy fő, illetve Budapesten kívül járásonként legalább egy fő tájékoztatást nyújtó szakemberrel, számítógéppel, (mobil)telefonnal és (mobil)internet-hozzáféréssel rendelkeznek.

e) A tájékoztatási szolgáltatást ellátó munkavállalói részére rendszeres képzést biztosítanak. A képzés teljesítésére vonatkozóan a támogatást igénylő köteles a támogatási kérelemhez kötelezettségvállalási nyilatkozatot benyújtani.”

További részletek az alább letölthető felhívásban.