2016. január 8. péntek, 12:42
támogatott vállalati hitelek, K&H Bank, Hodina Péter
Az NHP harmadik szakasza, az Eximbank Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 435 milliárd forintos hitelcsomagja idén is bőséges támogatott hitelforrást fog biztosítani a cégek számára – olvasható a K&H közleményében.

A Növekedési Hitelprogram második szakaszában a kihelyezett hitelek mintegy 60 százaléka finanszírozott új beruházásokat, így a teljes program hatásaként mintegy 340 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Az MNB támogatott hitelprogramjának további kedvező hatása, hogy a kkv hitelek regionális koncentrációja, tehát Pest megye dominanciája, mérséklődni tudott. Ezzel együtt sem sikerült azonban áttörést elérni a vállalati hitelpiacon, és tovább zsugorodik a teljes vállalati hitelállomány. Mindez azért különösen kedvezőtlen, mert a vállalati hitelezés GDP-hez viszonyított aránya már most is jóval elmarad a gazdaságilag fejlett országokéhoz képest: míg a G20-as átlag 80 százalék körül van, addig Magyarországon ez csupán 25 százalék.

„Egy moderált hazai fejlődéshez legalább a 30 százalékos arány megközelítése volna szükséges, azonban – főleg a nagyvállalati hitelállományok csökkenésének köszönhetően – ettől a szinttől inkább távolodunk, mintsem ledolgoznánk a lemaradásunkat. Ez azt jelenti, hogy 1600 milliárd forint, tehát közel egy teljes NHP hitelprogramnyi hitelállomány hiányzik a rendszerből” – mondja Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

„Az NHP változásai miatt év végén ugyan átmeneti kereslet-élénkülést tapasztaltunk, azonban azt is látni kell, hogy a hitelprogram kezdete óta mintegy 700 milliárd forinttal növekedett a vállalati betétállomány. Így amennyiben a felhalmozott betétekhez hozzászámoljuk a várhatóan elérhető európai uniós forrásokat is, hitelfelvételére már vagy nincs, vagy csak kis összegben van szükség. Nagyobb hitelfinanszírozási arány leginkább akkor jön képbe, ha a cég számára valamilyen oknál fogva hazai vagy EU-s pályázati források nem elérhetőek” – hangsúlyozza Hodina Péter. Ennek oka leggyakrabban a budapesti vagy Pest megyei telephely, méretbeli akadályok, vagy olyan beruházási célok – amilyen például a földvásárlási program –, amelyekhez nem vehető igénybe uniós forrás.

Kilátások 2016-ra

Idén az NHP harmadik szakasza, azaz a Növekedéstámogató Program kétszer 300 milliárd forintos kerete, az Eximbank nagyvállalatok részére is elérhető Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 2016-2020-as periódusra tervezett mintegy 435 milliárd forintos hitelállománya bőséges támogatott hitelforrást biztosít. Az új hitelprogramok azonban keresletszegény környezetbe érkeznek, mivel nem látható az az élénkülő beruházási hajlandóság, amely a többlet hitelfinanszírozást igényelné. Így ezek a programok leginkább egymással fognak versenyezni, miközben a bankok saját forrású hitelezése tovább mérséklődhet.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja