Szlovákia elmarad a többi európai országhoz képest a jövedelmek növekedését tekintve. Ha a jövedelmek tekintetében Szlovákia utol szeretné érni Norvégiát, ez a közeledés jelenlegi tempóját tekintve 389 évbe telne.

A szlovákok soha nem fogják utolérni a svájci béreket. Erre a Szakszervezetek Konföderációja (KOZ) mutatott rá abban az elemzésben, amely arra irányult, hogyan alakul a szlovákiai alkalmazottak jövedelmezése a többi európai ország lakosainak bérezéséhez képest – írja a hirek.sk.

A KOZ a szlovákiai nettó átlagkeresetet hasonlította össze más európai országok lakosainak jövedelmével. Az országokat három csoportra osztotta. Az első csoportba a fejlett Európa országai tartoznak, például Svájc, Norvégia, Dánia, Hollandia, ahol a nettó átlagkereset 3000 euró körül van.

A második csoportba Európa további fejlett országai tartoznak, például Németország, Ausztria vagy Málta, ahol az átlagkereset 2000 euró körül van. A harmadik csoportba, a fejlődő országok közé sorolták a szakszervezet képviselői Szlovákiát, Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot is, ahol a nettó átlagkereset 700 eurón felül van.

„2004-ben a szlovákiai bérek a svájci béreknek nem egész 13 százalékát tették ki, 2015-ben nem egész 12 százalékát. Norvégia esetében 2004-ben ez az arány 16 százalék fölötti volt, 2015-ben 18,5 százalék” – számolta ki Monika Uhlerová, a KOZ alelnöke.

A KOZ kiszámolta, mikor érhetné utol Szlovákia az európai országokat. „A közeledés jelenlegi tempóját nézve soha nem érjük utol Svájcot. Norvégiát 389 év múlva érhetnénk utol. Ha ebben a pillanatban 10 százalékkal növekednének a bérek, Norvégiát 211 év múlva érnénk utol. Németországot és Ausztriát 44 év múlva. Ahhoz egyszerre 20 százalékkal kellene növelni a béreket” – tette hozzá Uhlerová.