Az orosz Legfőbb Ügyészség határozata szerint nemkívánatossá nyilvánították Oroszországban a Nyílt Társadalom Intézetet, azaz a Soros Alapítványt.

A hétfői bejelentés indoklása szerint a Soros Alapítvány működése fenyegeti az orosz alkotmányos rendet. Vlagyimir Putyin államfő május 23-án írta alá a rendeletet a nemkívánatos nemzetközi szervezetek listájáról. Nyár elején a parlament két kommunista párti képviselője indítványozta a Legfőbb Ügyészségnél és a Külügyminisztériumnál, hogy a Soros Alapítványt sorolják ebbe a kategóriába.

Júliusban a parlament külügyi bizottsága összeállított egy listát 12 szervezetről, ezek egyike volt a Nyílt Társadalom Intézet. Először a The National Endowment for Democracy szervezetet nyilvánította nemkívánatosnak a Legfőbb Ügyészség, most pedig a Soros Alapítványt.

A magyar származású Soros György alapítványa 1995-től 2003-ig aktívan működött Oroszországban. Ebben az időszakban több mint 64 ezer egyetemista, tanár és professzor részesült ösztöndíjban, összesen egymilliárd dollárnál nagyobb összegben. Jelenleg az alapítvány támogatását élvezi néhány kulturális intézmény, például a Puskin könyvtár is.