Jövőre 2,2, 2017-ben 2,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság a Morgan Stanley legfrissebb prognózisa szerint, Csehországban, Lengyelországban és Romániában a prognózis szerint erőteljesebb lesz a növekedés.

A kedvező inflációs környezetben a fogyasztás a magyar gazdaság húzóereje – írja Pasquale Diana, a Morgan Stanley elemzője, hozzátéve, hogy az infláció – mindenekelőtt a bázishatás miatt – várhatóan emelkedni fog. Több évnyi „mérlegalkalmazkodás” után 2016-ban a bankok tovább közelednek a „normális üzemmódhoz”.

A Morgan Stanley az idén 2,6 százalékos, jövőre 2,2 százalékos, 2017-ben pedig 2,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Magyarországon. Az új prognózis szerint jövőre átlagosan 1,7, 2017-ben átlagosan 2,6 százalékos lehet az éves infláció (a korábbi várakozás rendre 2,3, illetve 2,7 százalék volt). Januárban jöhet a legnagyobb ugrás, az év elején – a bázishatás miatt – akár 2 százalékos is lehet a ráta.

Csökkentheti-e az MNB az alapkamatot? – teszi fel a kérdést a Morgan Stanley elemzője. Ez lehetséges, mindenekelőtt azért, mert a Fed várható kamatemelése a magyar eszközökre csak korlátozott hatást gyakorol. Az év elején a megugró infláció miatt a monetáris tanács valószínűleg kivár, de a második negyedévben elkezdheti az újabb lazítási ciklust, és fokozatosan 1 százalék körüli szintre csökkentheti az irányadó rátát.

Az uniós pénzek már nem érkeznek akkora mennységben, mint az előző pénzügyi ciklus utolsó éveiben, és kifut a növekedési hitelprogram is. Döntően ez a magyarázata, hogy a kormány prioritásnak tekinti a banki hitelezés erősítését 2016-ban. Jóval 2 százalék fölötti növekedés ugyanis a bankrendszer támogatása nélkül nem lehetséges – szögezi le Pasquale Diana.

2016 másik fontos „eseménye” az lehet, hogy Magyarország adósbesorolása – legalább egy, de valószínűbb, hogy kettő hitelminősítőnél – visszatér a befektetői kategóriába. A külső adósság és a devizában denominált államadósság csökkenése, a bankok számára kiszámíthatóbb környezet és a stabil fiskális helyzet mind emellett szól – zárja elemzését Pasquale Diana.

Régiós összevetés

A várható GDP-növekedést tekintve a Morgan Stanley a következő két évben a magyar gazdaságtól várja a legkevesebbet a régióban: Lengyelország, Csehország és Románia GDP-je gyorsabb ütemben nő az amerikai befektetési bank prognózisa szerint, mint a magyar – 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben egyaránt. Horvátországnál és Szerbiánál ugyanakkor a magyar gazdaság biztosan jobban fog teljesíteni.