Egyre több hazai háztartás küszködik pénzügyi problémákkal, és a válaszadók több mint fele nem tud rendszeresen pénzt félretenni – derül ki az Intrum Justitia idei Fogyasztói Fizetési Jelentéséből.

Az eredmények azt mutatják, hogy egyre több hazai háztartás küszködik pénzügyi problémákkal, és a válaszadók több mint fele (58 százaléka) nem tud rendszeresen pénzt félretenni – még minimális összeget sem. „Nagyon sok háztartás működik szűk pénzügyi mozgástérrel. Minden háztartás a maga módján egyedi helyzetben van, azonban egyértelmű, hogy a többségüknek pénzügyi nehézségei voltak az elmúlt 12 hónap során. Ezt mutatja, hogy a válaszadók közel felével (51 százalék) fordult elő, hogy legalább 1 számlát késve fizetett pénzügyi nehézségekből kifolyólag” – emelte ki Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

A kutatás kitért arra is, hogy a megkérdezettek milyen stratégiát alkalmaznak a fizetési nehézségek megoldására: 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 6 hónap során számláik kifizetéséhez kölcsönt kértek vagy hitelt vettel fel. Többségük elsősorban a családhoz, barátokhoz fordul segítségért, és csak másodsorban igényelnek hitelt pénzintézetektől.

A felmérésben résztvevők csupán 7 százaléka érzi úgy, hogy nem tartja kézben pénzügyi helyzete irányítását és az összes megkérdezett 15 százaléka látja úgy, hogy pénzügyi helyzete javulni fog.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a pénzügyi tudatosság vagy annak hiánya generációkón át dekódolva van; aki ma saját bevallása szerint tud bánni a pénzzel (44 százalék), az tudatosabban próbálja gyerekeinek is átadni ezt a tudást, hiszen ő is saját szüleitől tanulta ezt. Aki pedig nem tud bánni a pénzzel (7 százalék), azoknak 22 százaléka érzi fontosnak, hogy a gyerekeit jobb helyzetbe hozza. Függetlenül attól, hogy tud-e bánni a  pénzzel, a válaszadók több mint fele (55 százaléka) gondot fordít arra, hogy a gyermekeit megtanítsa pénzügyek kezelésére” – hangsúlyozta Felfalusi Péter.

A kutatás adatai alapján a határidőn túl fizetett számlák között a mobiltelefon- és internetszámlák, valamint a közüzemi díjak állnak a vezető helyen, míg a legpontosabban a gyerekekkel (óvodai és bölcsödei költségek, tandíj) és a lakhatással kapcsolatos költségeket fizetik a magyarok.

A Fizetési Jelentés keretében összesen 21 országban, több mint 22 400 európai állampolgárt kérdeznek meg pénzügyi helyzetéről. Idén Magyarországon 1081 személy válaszolt a kérdőívre.