Multiszektorálissá bővültek a magyar cégek előtt nyitva álló üzleti lehetőségek Egyiptomban. A Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon összesen mintegy 100 magyar és egyiptomi vállalat folytatott kétoldalú tárgyalásokat a mezőgazdaság, a védelmi-, a jármű-, az egészség- és az építőipar, a vízgazdálkodás, az energetika, valamint a smart city megoldások szegmenseihez kapcsolódóan.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi (képünkön) egyiptomi elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójához kapcsolódóan, magas rangú egyiptomi diplomáciai és üzleti delegáció érkezett Budapestre, a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumra. A gazdasági kapcsolatok élénkítését és konkrét együttműködési lehetőségek kialakítását célzó rendezvényen összesen mintegy 100 magyar és egyiptomi vállalkozás folytatott kétoldalú tárgyalásokat.

Az üzleti fórum kiválóan példázta a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködések multiszektorális jellegét, hiszen a mezőgazdaság, a védelmi-, a jármű-, az egészség- és az építőipar, a vízgazdálkodás, a gyógyszeripar, az energetika, az infokommunikáció és a smart city megoldásokat bemutató iparágakat is nagy számban képviselték a magyar és az egyiptomi vállalatok.

Multiszektorális üzleti lehetőségek nyílnak Egyiptomban

Egyiptom több mint 90 milliós fejlődő piaca a versenyképes magyar vállalatok számára jelentős exportlehetőségeket hordoz, hiszen az ország számos szegmensben tudja hasznosítani a magyar technológiákat, szakértelmet és mérnöki tudást. Mindezt elősegíti az is, hogy a két ország évtizedek óta szoros gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat ápol, melyek a Keleti nyitás külgazdasági stratégia meghirdetése óta újabb lendületet kaptak.

„Egyiptom az észak-afrikai régióban az első számú exportpiacunk, 2012-2016 között közel megduplázódott az Egyiptomba irányuló magyar export, míg kétoldalú külkereskedelmi forgalmunk jelentősen, több mint 40 százalékkal bővült az említett időszakban. Meggyőződésem, hogy a kereskedelmi mutatóinkban tetten érhető pozitív tendenciát évről évre növelni tudjuk, ezt bizonyítja az is, hogy a Kereskedőház közreműködésével számos magyar cég folytat konkrét tárgyalásokat egyiptomi projektekben való részvételről, többek között a vízgazdálkodás, az infrastruktúra-fejlesztés, a gyógyszer- és a járműipar területeihez kapcsolódóan” – fogalmazott Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház helyi képviselete révén aktív szakmai támogatást nyújt a magyar vállalkozások számára az egyiptomi piacra lépéshez. Többek között piaci információkat, konkrét üzleti lehetőségeket, potenciális exportpartnereket biztosít, valamint üzleti tárgyalásokat szervez, és lehetővé teszi az Egyiptomban megrendezett szakkiállításokon való megjelenést – olvasható az MNKH közleményében.