Mérséklődő drágulást vár jövőre a lakáspiacon az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, mivel szerinte a vevők nem tudják a végtelenségig követni az áremelkedést.

Balogh László az ingatlanpiaci portál pénteki közleményében kifejtette, hogy az ingatlanok iránti kereslet az árak emelkedése ellenére is fennmarad, köszönhetően a családi otthonteremtési kedvezmény bővítésének. A drágulás miatt várhatóan hitelt is egyre többen vesznek majd fel – számolt be róla az MTI.

Az ingatlan.com adatai szerint 2018-ban csúcsot döntött az ingatlankereslet, a honlapjukat tavalyhoz képest 8 százalékkal többen, havi átlagban 2,67 millióan látogatták. Rekordnak számít a 4,93 millió regisztrált érdeklődés is az oldalon a kínált lakások és házak iránt. A feladott ingatlanhirdetések száma éves összevetésben 14 százalékkal 168 ezerre nőtt, így az is lehet, hogy az adásvételek száma meghaladja az év végére 160 ezres évtizedes csúcsot.

Az adatok összesítéséből kiderül, hogy Budapesten egyre népszerűbbek a külső kerületek, amit az ingatlan.com a belváros magas áraival magyaráz. Az V. kerületben az átlagos négyzetméterár több mint 1 millió forint, a fővárosi átlag 640 ezer forint, a XXII., a XXI., a XVII. és XVI. kerületben viszont csak félmillió forint volt idén. 360 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárával a XXIII. kerület a legolcsóbb Budapesten.

A megyeszékhelyek közül Debrecen, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább a 360-380 ezer forint körüli, Salgótarján pedig a legolcsóbb a 118 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként – olvasható az ingatlan.com közleményében.