A gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen technológiai fejlődésről, valamint a kkv-k digitális előrelépésének fontosságáról beszélt Hou-lin Csao, a Nemzetközi Távközlési Egyesület főtitkára hétfőn Budapesten, a szervezet ITU Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján a Hungexpón.

A résztvevők gazdasági szerepére és számára utalva azt mondta, Budapest ma az infokommunikáció fővárosa; több mint 150 kkv vesz részt idén a konferencián, 40 országból.

Hou-lin Csao hangsúlyozta, hogy a tanácskozás a digitális szakadék csökkentésére is lehetőséget ad. Az ITU elkötelezett abban, hogy mindenkinek biztosítsák a távközléshez való hozzáférést – mondta, és emlékeztetett rá, hogy a világ lakosságának fele nem rendelkezik még online összeköttetéssel.

Az ITU az ENSZ infokommunikációs területen működő legfontosabb, globális intézménye, amelynek feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése, Magyarország alapító tagja a 193 tagállamot tömörítő nemzetközi egyesületnek. 2018-ban Magyarországot beválasztották az ITU döntéshozó testületébe, a 48 tagú tanácsba. Az ITU Telecom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely egyedülálló nemzetközi platformot biztosítva, összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magánszektor vezetőit, az infokommunikációs technológia iparági képviselőit.

Az Ericsson Magyarország a Magyar Telekommal közösen a konferencián kereskedelmi 5G szolgáltatásra is alkalmas berendezésekből felépített 5G teszthálózaton mutatja be az 5G technológiát és annak alkalmazási területeit. A cég közleménye szerint az Ericsson Magyarország olyan bemutatókkal készül, melyek az 5G technológia legfőbb előnyeit, a gyors adatátvitelt és az alacsony késleltetést szemléltetik. Emellett látható az is, hogy az 5G hálózatok milyen távlatokat nyitnak meg a felhő-alapú technológiák és applikációk továbbfejlődésében.

Tremmel János, a Magyar Telekom hálózattechnológia igazgatója emlékeztetett, hogy a Telekom és az Ericsson a korábbi generációs – 2G, 3G, 4G/4G+ – mobiltechnológiák tesztelését és kiépítését is együtt végezték, és az 5G terén is több sikeres, közös teszt áll mögöttük. Most pedig az ITU Telecom World kiállításon a Telekom 5G teszthálózatán mutatja be demóit az Ericsson.

(Forrás: MTI, fotó: Koszticsák Szilárd)