Csütörtökön megkezdődött a világ fiatal szakmunkásainak versenye, a 45. WorldSkills rendezvény Kazanyban.

A szakmák olimpiájának is nevezett rendezvényen az idén mintegy 56 szakmában 1300 fiatal szakmunkás versenyez 63 országból, régióból augusztus 23-26. között a Kazany Expo nemzetközi vásárközpontban, az eredményt a zárónapon, augusztus 27-én hirdetik ki. Magyarország hetedik alkalommal képviselteti magát a kétévente megrendezésre kerülő WorldSkills versenyen, a magyar csapatban minden eddiginél többen indulnak: 22 szakmában 24 fiatal szakmunkás.

A versenyt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök nyitotta meg, a Kazany Arénában tartott nagyszabású gálán részt vevő delegációkat, versenyzőket, felkészítőiket köszöntve kiemelte, hogy a fiatal szakemberek nemcsak megmérettetik magukat, hanem a jövőt is képviselik. Simon Bartley, a 82 országot, köztük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara révén Magyarországot is soraiban tudó WorldSkills szervezet elnöke a fiatalokhoz szólva rámutatott arra, hogy a szakma elsajátítása, a tudás, a kiválóság stabilitást jelent az életben, és fontos szerepet tölt be a növekedésben.

Csiszár Zsófia, a magyar csapat vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar versenyzők többségét idén márciusban választották ki, azóta folyamatosan készülnek a versenyre. A csapatban három olyan versenyző is van, aki a tavalyi budapesti EuroSkillsen érmet szerzett, a többiek először versenyeznek. Hozzátette, felkészülésük több elemből tevődött össze. A szakmai rész intenzív szakasszal zárult, huszonnégy héten át napi nyolc órában készültek az indulók a versenyre. Ez kiegészült mentális elemmel is, a felkészítő szakemberek több tréninget tartottak és minden versenyzővel egyénileg is konzultáltak. A magyar versenyzőkkel szemben az az elvárás, hogy mindenki a lehető legtöbbet hozza ki a tudásából. Remények szerint lesznek magyar dobogósok, de azt hangsúlyozni kell, hogy a mostani WorldSkillsen rendkívül szoros verseny várható, egyre több ország igyekszik az élvonalhoz csatlakozni. A helyezések között nagyon kicsi különbségek döntenek majd arról, hogy ki állhat fel a dobogóra, és ki az, aki ha kicsivel is, de lemarad onnan.

Kazanyban a WorldSkills szervezet tagjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy 2023-ban a 47. WorldSkills versenyt Franciaország rendezheti meg Lyonban.

(Forrás: MKIK/MTI)