Az országban jelenleg 9 százalék azon ingatlanok aránya, amelyeket a 10+10 millió forintos támogatásból meg lehet vásárolni, ezzel szemben Fejér megyében ezen ingatlanok aránya csupán 4,5 százalék.

A Portfolio, az FHB Bank, a Takarékok és az Otthontérkép által szervezett országos CSOK-roadshow  rendezvényen a szervezők többek között kitértek az otthonteremtési program építőiparra és lakáspiacra gyakorolt várható hatásaira, de górcső alá vették a CSOK igénylésének gyakorlati tudnivalóit is, külön figyelmet szentelve a legfrissebb módosításoknak.

Január elsejétől jelentős változások léptek életbe a Családi Otthonteremtési Kedvezményénél, közismert nevén a CSOK-nál. Az összegek növekedtek, megjelent a 10+10 millió forintos lehetőség és persze a feltételek is változtak. A fél ország most számolgat, oszt-szoroz, keresi a válaszokat, mivel sokan ki szeretnék használni a hatalmas lehetőséget.

Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője az Otthontérkép statisztikáira alapozva kiemelte, hogy az országban jelenleg 9 százalék azon ingatlanok aránya, amelyeket a 10+10 millió forintos támogatásból meg lehet vásárolni. A legtöbbek figyelmét felkeltő támogatási konstrukcióval kompatibilis ingatlanok aránya Fejér megye egészét tekintve 4,5 százalék, míg a megyeszékhelyen, Székesfehérváron 7 százalék, azaz az országos átlagnál alacsonyabb.

Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese előadásában arról beszélt, hogy várakozásaik szerint a program hatására az idei évtől várhatóan változnak majd az ingatlanvásárlási szokások, és az új ingatlanok vásárlása kerül többségbe, szemben a használt lakások eddig túlsúlyával. Tokodi Gábor emellett részletesen beszámolt a CSOK igénybevételét érintő legfrissebb, egy nappal korábban nyilvánosságra hozott változtatásokról is.

A panelbeszélgetést megelőző utolsó előadásban Dr. Tajthy Attila, a B3 TAKARÉK Szövetkezet stratégiai alelnöke többek között azt ismertette, milyen piaci kamatozású hitelekkel egészíthető a CSOK keretében nyújtott vissza nem térítendő állami támogatás, illetve a CSOK 10+10 esetében a kedvezményes kamatozású hitel.

A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy nagyon fontos jól átgondolt és felelősségteljes döntést hozni, főleg azok részéről, akik még nem nevelnek legalább 2 vagy 3 gyermeket.

A CSOK-ot ismertető fórumsorozat következő állomását jövő hétfőn tartják Pécsett, kedden Szegedre, míg csütörtökön Szombathelyre látogatnak a szervezők. Az azt követő héten pedig Miskolcon és Kecskeméten ismerkedhetnek meg az érdeklődők a támogatás részleteivel.