Fellendült a használtautó-piac a köznyelvben csak regadóként emlegetett környezetvédelmi illeték eltörlése óta. Két hét leforgása alatt több mint 38 ezer használt autót vittek be Romániába.

Érezhetően megmozdult a piac Romániában a regisztrációs adó eltörlésének következtében, ráadásul az online rendszernek köszönhetően éjszaka sem kell már sorban állni, így szabad az út a használt autók behozatala és beíratása előtt – írja a Krónika.

Országos szinten egyre többen vásárolnak olyan régi személygépjárműveket, amelyeket eddig a magas illeték miatt nem érte megvenni. A legtöbb romániai autópiacon érezhető az eladások számának növekedése, legtöbben a német márkákra esküsznek.

Nem hivatalos adatok szerint az elmúlt két hét leforgása alatt több mint 38 ezer használt autót hoztak be Romániába. A mennyiséggel egyidőben nőtt az autók életkora is amiatt, mert nem terhelik tetemes adóval, ha magas egy autó károsanyag-kibocsátása, sokan bátorkodnak tízévesnél jóval öregebb autót is behozni.

Az elmúlt két hétben behozott használt személygépkocsik 70 százaléka 10-17 éves volt. 2016-ban a Romániában forgalomban lévő autók átlagéletkora még 11 év volt, a díj eltörlése óta azonban ez 13 évre emelkedett.

András Ferenc, a székelyudvarhelyi Demaco Kft. műszaki igazgatója szerint a használtautó-alkatrészek iránti kereslet is nőtt februárban.

„A német vonalon erős az udvarhelyi és a Hargita megyei piac” – mondta az igazgató. Inkább német márkákat választanak a vevők, a Volkswagen, az Opel, az Audi népszerű, de a Ford is az a megbízhatósága miatt. „Négyezer euró alatt szinte bármi eladható, afelett már különleges kívánságok vannak”.