Négy év járulékmentes időszak után jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet a vállalkozások jelentős része – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Bagdi Lajos, a cég adótanácsadási üzletágának partnere közleményben emlékeztet arra, hogy 2015-től sok cég mentesült az innovációs járulék fizetésének kötelezettsége alól, és kérhette vissza a korábban befizetett előleget annak következtében, hogy a mikro- és kisvállalkozási méret meghatározásának részletszabályai megváltoztak a vonatkozó jogszabályban.

A jövő évtől azonban közülük sokaknak újra számolniuk kell ezzel a kötelezettséggel, míg a k+f ráfordításokat továbbra sem lehet figyelembe venni a járulék meghatározásánál. A mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok ugyan 2019-től is mentesek az innovációs járulék alól, ám azt, hogy mely vállalkozások tartoznak ebbe a körbe, újra a 2015 előtti szabályok szerint kell majd meghatározni.

A korábbi évekhez hasonlóan azon vállalkozásokról van szó, amelyeknek a teljes foglalkoztatotti létszáma 50-nél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg. Ezeket a mutatókat az innovációs járulékkötelezettség megállapításához jelenleg csak az adott cégre vonatkozóan kell vizsgálni, a jövő évtől azonban újra a kapcsolódó és partnervállalkozásokkal együtt.

Azon cégeknek lehet 2019-ben innovációs járulékkötelezettségük, amelyeknél a partner- és kapcsolódó vállalkozásokkal együtt számolva a foglalkoztatottak létszáma legalább 50 fő, vagy pedig az éves nettó árbevétel és a mérlegfőösszeg (mindkét érték) elérte vagy meghaladta a 10 millió eurónak megfelelő forintösszeget 2016-ban és 2017-ben is.

Azon vállalkozások, amelyeknél a mutatószámok csak 2016-ban vagy csak 2017-ben, vagy egyikben sem haladják meg a határértékeket, továbbra sem kötelesek innovációs járulékot fizetni, egészen addig, amíg az összeszámítandó mutatóik két egymást követő évben el nem érik a határértékeket – ismertette Bagdi Lajos.

(Forrás: MTI)