Átlépte a 100 ezer főt az Ifjúsági Garancia Programban résztvevő fiatalok száma, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok munkanélkülisége harmadára csökkent 2010 óta.

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a program olyan 25 év alatti fiataloknak nyújt segítséget, akik nem dolgoznak és oktatásban, képzésben sem vesznek részt. A programba országosan eddig több mint 100 ezer fiatal lépett be, közülük mintegy 68 ezren bértámogatással helyezkedtek el, 33 ezren pedig a helyi munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képzésben vettek részt.

A tárcavezető közölte, a kormány kiemelt feladatának tekinti az ifjúsági munkanélküliség minél alacsonyabbra csökkentését. Főként az Ifjúsági Garancia Programnak, a Munkahelyvédelmi Akciónak és az aktivitást ösztönző intézkedéseinek köszönhetően a 2010-es mintegy 30 százalékról mára 10 százalék közelébe sikerült csökkenteni az ifjúsági munkanélküliséget. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, 2010 óta Magyarországon nőtt a harmadik leggyorsabb ütemben a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási szintje. Míg a 28 tagállam átlagában mindössze 0,7 százalékponttal emelkedett a fiatalok foglalkoztatási rátája, addig Magyarország 10,7 százalékponttal tudta javítani ezt a mutatót.

A kormány a 2014-2020 között rendelkezésre álló uniós forrásokból több mint 240 milliárd forint felhasználásával valósítja meg a fiatalok elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Programot. Ennek lényege, hogy azon 25 év alatti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak meghatározott időn belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra. A fiatalok a kormányhivatalokon és járási hivatalokon belül működő Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálaton keresztül léphetnek be a rendszerbe és vehetik igénybe a segítséget. A járási hivatalok Foglalkoztatási Osztályai továbbra is várják a 25 év alattiak jelentkezését annak érdekében, hogy a legjobb megoldást sikerüljön megtalálni a fiatal jövője szempontjából.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)