Az új élelmiszertechnológia megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes – mondta Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese szerdán, az agrár- és élelmiszertechnológiai innovációkról szóló nemzetközi konferencián.

Monszpart Zsolt a rendezvény nyitóelőadásában elmondta, hogy a 2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési programokban mintegy 25 milliárd forint fordítható az élelmiszertechnológiai programokra. Kaposváron 4,2 milliárd forint támogatással fenntartható mezőgazdasági technológiákat fejlesztő felsőoktatási és ipari együttműködési központ jött létre. A 2015 óta magyar forrásból és az uniós strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel negyede, mintegy 93 milliárd forinttal támogatja az egészséges és helyi élelmiszerek előállítását, az agrárinnovációt. A magyar vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítése is szükséges. Az élelmiszerbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésére több mint 5 milliárd forint támogatást nyertek el a magyar kutatóhelyek és vállalkozások uniós versenyben, az Európai Bizottság Horizont 2020 programjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva.

Sebők András élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője elmondta, a konferencia újabb projektek indítását alapozhatja meg egyebek mellett a feldolgozási folyamatok működésének javításáról, az energia, víz, anyag, munkaerő hatékony felhasználásáról és a veszteségek csökkentését elősegítő megoldások fejlesztéséről szóló előadásokkal és workshopokkal.

A kétnapos rendezvényen 13 ország 130 magyar és nemzetközi szakembere vesz részt. Az eseményt az NKFIH közreműködésével a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara – Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája szervezte az Európai Bizottság Regionális és Városfejlesztési Főigazgatóságának támogatásával – olvasható a hivatal közleményében. (MTI)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja