2017. június 1. csütörtök, 11:00
Szlovákia, környezetvédelem, légszennyezés, EU
A levegő minőségének tekintetében az Európai Unióban Szlovákia a leginkább szennyezett országok közé tartozik.

„Szlovákia európai viszonylatban a PM10 és PM2,5 porrészecskék túl magas értékeit mutatja, miközben azok alapvetően negatívan befolyásolják az emberi egészséget. Uniós viszonylatban a 3. olyan ország vagyunk, ahol a legnagyobb a túl magas PM2,5-kockázatnak kitett lakosság aránya” – fogalmaznak az elemzők az életkörnyezetre fordítandó költségek vizsgálata kapcsán kiadott jelentésükben.

Az országban a szilárd szennyező anyagok 80 százaléka a háztartásokban, illetve az üzleti és az intézményes ágazatban keletkezik – írja a hirek.sk.

Az elemzők szerint a háztartásokat gazdasági szempontból nem motiválják viselkedésük megváltoztatására és a tisztább üzemanyagokra történő áttérésre.

„Gazdasági szempontból legelőnyösebb a fával történő fűtés, ám az nem mindig a legkímélőbb az életkörnyezet szempontjából” – mutatnak rá a szakemberek. A fával való fűtés az emissziók szempontjából a legmegterhelőbb, amit még tetéz, hogy sokan elavult kazánokat használnak, s ez így együtt hátrányosan hat a légkör minőségére. Ezt bizonyítják az idei szmogriadók is.

A légkör védelmére 2010 óta 293 millió eurót költöttek, többnyire uniós alapokból. Az eddigi költségek elsősorban az ipari kibocsátások csökkentésére irányultak, ami az elemzők szerint nincs közvetlen befolyással a légkör minőségére.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja