Már az első, roamingdíjak nélküli nyárból látható, hogy az európaiak ismerik az új szabályokat, és EU-n belüli külföldi utazásaik során kezdik megváltoztatni telefonhasználati szokásaikat.

Egy friss Eurobarométer gyorsfelmérés szerint az európaiak nagy többsége felismeri a többletdíj nélküli roaming előnyeit. A 2017. június 15. óta hatályos új uniós roamingszabályoknak köszönhetően a fogyasztók EU-n belüli külföldi útjaik során épp úgy használhatják mobiljukat, mint otthon, többletdíj nélkül. A felmérés azt mutatta, hogy az európaiak 71 százaléka tudatában van annak, hogy a roamingdíjak megszűntek, 72 százalékuk pedig azt gondolja, ő vagy valamely ismerőse jól jár ezzel. Az új szabályok ismertsége a június 15. után utazók körében 86 százalékra emelkedett.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök a következőket nyilatkozta: „Látjuk, hogy az emberek az EU-n belüli utazásaik során ugyanúgy szeretik használni mobiljukat, mint otthon, anélkül, hogy előre félniük kellene a számlától. A mobilszolgáltatók a többletkereslet kielégítésére hálózati beruházásokba kezdtek. Új uniós távközlési szabályaink elő fogják segíteni az ilyen beruházásokat, ezért az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak a lehető leghamarabb sort kell keríteniük elfogadásukra.”

Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos így fogalmazott: „Ez újabb példa arra, hogy az EU ténylegesen javítja az európai polgárok életét. A többletdíj nélküli roaming működik: az ügyfelek szeretik, a fogyasztás nő, a mobilszolgáltatások iránti kereslet igen magas az EU-n belüli utazások során. Fogyasztók és szolgáltatók számára egyaránt előnyös.”

Az utazók kezdik megváltoztatni telefonhasználati szokásaikat

A roaminggal kapcsolatban augusztus végén, a fő nyaralási időszak után Eurobarométer gyorsfelmérést készítettünk. Az eredmények alapján az utazók már ezen az első, EU-n belüli roamingdíjak nélküli nyáron kezdték megváltoztatni telefonhasználati szokásaikat külföldi útjaikon:

  • Az EU-n belül utazók körében 2017. június 15. után a megelőző hónapokhoz képest kétszeresére (15 százalékról 31 százalékra) nőtt a külföldön is az otthoni gyakorisággal mobilnetezők aránya. 
  • Az EU-n belül utazók körében 2017. június 15. után a megelőző hónapokhoz képest a felére csökkent a külföldön sosem mobilnetezők aránya (42 százalékról 21 százalékra).
  • A külföldi mobilhasználat visszafogása egyre kevésbé jellemző: június 15. óta az utazók még kisebb része kapcsolja ki mobilját (12 százalék a 20 százalék helyett).
  • Ugyanakkor az EU-n belül utazók 60 százaléka az otthoni gyakorisághoz képest 2017. június 15. után is visszafogta külföldi mobiltelefon-használatát.

A roamingdíjak eltörlésének a külföldi telefonhasználatra gyakorolt hatását alátámasztja egy 2014-es Eurobarométer felmérés is, amelyből megállapítható, hogy akkor még korlátozottabb volt a roaming használata, mint a 2017. június 15. előtti hónapokban.

A szolgáltatók az adatroaming és a hívások növekedéséről számolnak be

A mobilszolgáltatók már érzékelik az utazók fogyasztási szokásainak megváltozását hálózataikban. Több szolgáltató arról számolt be, hogy az utazóknak köszönhetően 2016 nyarához képest megtöbbszöröződött (3–6-szorosára, vagy még ennél is jobban nőtt) az adatforgalom. E növekedést részben a hazai fogyasztók éves adatfogyasztásának szokásos növekedése okozta, jelentős részben viszont az új roamingszabályokra vezethető vissza. A roaminghívások növekedése, noha nem ilyen kiemelkedő, szintén jelentős. A mobilszolgáltatók az utazók által keltett többletkeresletre reagálva komoly hálózati beruházásokba kezdtek az idegenforgalmi övezetekben.

A bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a végrehajtást

Az első külön roamingdíjak nélküli nyár után megállapítható, hogy a mobilszolgáltatók általában betartják az új szabályokat. A Bizottság a végrehajtásért közvetlenül felelős nemzeti szabályozó hatóságokkal szorosan együttműködve továbbra is figyelemmel kíséri a tagállami mobilpiacok fejleményeit annak biztosítására, hogy a mobilszolgáltatók továbbra is betartsák az új szabályokat, és a fogyasztók kihasználhassák a roamingdíjak eltörlésének előnyeit.

Évtizedes munka

Az európaiak az EU-n belüli utazásaik során 2017. június 15. óta külön roamingdíjak nélkül használhatják mobiltelefonjukat (hívásra, sms-ezésre és adatforgalomra). Ez azt jelenti, hogy az utazók útjuk során ugyanúgy használhatják mobiljukat, mint otthon, anélkül, hogy félniük kellene a magas telefonszámlától.

A bizottság ezt megelőzően már egy évtizede dolgozott azon, hogy csökkentse és végül eltörölje a roamingdíjakat, amelyeket a távközlési szolgáltatók minden egyes alkalommal felszámítottak ügyfeleiknek, amikor azok üzleti útra vagy turistaként másik uniós országba utaztak, és ott mobiltelefonjukat használták. 2007 és 2016 között a roamingdíjak több mint 90 százalékkal csökkentek, utoljára 2016 áprilisában. 2015-ben az Európai Parlament és a Tanács az Európai bizottság javaslatát követve megállapodott az EU-n belül utazókat érintő roamingdíjak eltörléséről. Ennek megvalósítása érdekében a bizottság – az Európai Parlament és a Tanács megbízatása alapján – 2016 decemberében elfogadta a méltányos használatra vonatkozó feltételeket és az úgynevezett fenntarthatósági mechanizmust, és javaslatot terjesztett elő az új nagykereskedelmi roamingdíjakról – zárul az Európai Bizottság közleménye.