Power Angels Zrt. néven startup cégekbe befektető kockázati tőketársaságot alapított 250 millió forint jegyzett tőkével öt sikeres magyar vállalkozó – jelentették be csütörtökön Budapesten.

Az egyik alapító, Oszkó Péter elmondta, hogy belátható időn belül 30-40 startup cégbe fektetnének egymilliárd forint feletti tőkét, az egy cégbe történő befektetést 50 millió forintban maximálták.

A társaság alapítói közé tartozik Oszkó Péteren, a Bajnai-kormány volt pénzügyminiszterén, az OXO Csoport alapító tulajdonosán és vezetőjén kívül Balogh Péter, a Baconsult alapítója és az NNG térkép szoftver cég társalapítója, Késmárki László, az NNG társalapítója, Domonkos András, a Lombard Csoport alapítója és Polgár András, a ValDeal Innovációs Zrt. vezetője.

A befektető cég közös kockázatvállalással működik és nyitottak arra, hogy mások is csatlakozzanak hozzájuk. A nagyon kezdő, tőkével nem rendelkező, de az innovatív ötlet miatt növekedéssel kecsegtető cégekbe akarnak befektetni – ismertette Oszkó Péter.

Hosszabb távon azt szeretnék elérni, hogy 10 év múlva legyen Magyarországon 10 olyan startup cég, amely együttesen 10 ezer munkavállalót alkalmaz – mondta Balogh Péter.

A globális piac miatt mindegy, hogy melyik kontinensről indul egy kezdő innovatív cég, hiszen mindenképpen a világpiacba kapcsolódik be – hangsúlyozta Késmárki László, hozzátéve, hogy ezt a kommunikáció fejletlensége miatt, 10 éve még nem lehetett megtenni.

Balogh Péter szerint a korrupció is a globális piacra tereli a vállalkozókat. A kis országból és Európából induló vállalkozások előnyben vannak, mivel heterogén piacon álltak helyt, szemben például az Egyesült Államokból indult cégekkel, amelyek nehezebben találják meg a helyüket – a homogén piac után – például Európában. 

Minden olyan iparágba befektetnek, amelyben a tudás adja a versenyképességet. Az eddig megvizsgált cégek között volt olyan, amelyik nagy kutatóintézet eredményeit dolgozza fel, az eszköz jól használható például a gyógyszeriparban. Egy másik társaság pilótáknak készít okos szemüveget, míg a harmadik a kis utazási irodáknak kínál repülőjegy- és szállásfoglalási rendszert.

MTI