Törökországnak mindenképp bocsánatot kell kérnie a lelőtt orosz vadászbombázóért – mondta Vlagyimir Putyin államfő Moszkvában nagykövetek előtt.

A bejelentést az orosz államfő diplomáciai eseményre tartogatta, amikor nagyköveteknek adtak át megbízóleveleket. Vlagyimir Putyin érthetetlennek nevezte, hogy Ankara mind a mai napig nem kért hivatalosan elnézést a Moszkva szerint elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan akcióért.

Bár a török külügyminiszter orosz kollégájával telefonon folytatott rövid beszélgetésekor szerdán együttérzését fejezte ki az elhunyt orosz pilóta hozzátartozóinak, Moszkva ezt nem tartja elegendőnek.

Putyin a diplomaták előtt úgy értékelte a helyzetet, hogy Törökország készakarva akarja zsákutcába terelni az orosz-török kapcsolatokat, s megismételte: ezzel az akcióval hátba támadták Oroszországot.

A történtek ellenére a Kreml nem fagyasztja be diplomáciai kapcsolatait Törökországgal és nem kíván katonai eszközökkel visszavágni. A kereskedelmi kapcsolatok terén viszont Moszkva embargót hirdethet.

A török államfő csütörtökön úgy reagált, hogy annak kell bocsánatot kérnie, aki megsértette a török légteret. Erdogan közölte: a légierő a továbbiakban is a törvényeknek megfelelően jár el, mindegy, hogy milyen repülő sérti meg a légterüket, azt lelövik.