Az Európai Bizottság összefoglalta, milyen intézkedéseket hoztak meg eddig, illetve mire van még szükség „az európai migrációs stratégia” végrehajtása érdekében.

Szeptember 23-án az Európai Bizottság előterjesztette azon kiemelt intézkedések csomagját, amelyeket az elkövetkező hat hónapban kell meghozni az európai migrációs stratégia végrehajtása érdekében. A listát az állam-, illetve kormányfők 2015. szeptember 23-i nem hivatalos találkozóján, majd 2015. október 15-én jóváhagyták.

Ezeket az intézkedéseket most valamennyi szinten gyorsan és hatékonyan végre kell hajtani – szögezi le a bizottság közleménye.

Pénzügyi vállalások

Az állam- és kormányfők szeptember 23-i informális találkozóján a tagállamok elismerték, hogy további nemzeti finanszírozási eszközök mozgósítására van szükség. Az október 15-i Európai Tanácson megerősítették ezt a kötelezettségvállalásukat. A bizottság már javaslatot tett a 2015. és 2016. évi költségvetés módosítására, 1,7 milliárd euróval bővítve a menekültügyi válság megoldására elkülönített forrásokat. Ez azt jelenti, hogy 2015-ben és 2016-ban a bizottság összesen 9,2 milliárd eurót fog költeni a menekültügyi válság kezelésére. A tagállamok kötelezettséget vállaltak, hogy ezt kiegészítő nemzeti forrásokat különítenek el. Több tagállam azonban még mindig nem egészítette ki az UNHCR, az Élelmezési Világprogram és más érintett szervezetek (500 millió euró), a szíriai válság kezelésére szolgáló uniós regionális alap (500 millió euró) és az afrikai szükséghelyzeti alap (1,8 milliárd euró) részére előirányzott uniós támogatást.

A tagállamok pénzügyi felajánlásai 2015. szeptember 23. óta, millió euróban.

Áthelyezési programok

A bizottság által szeptember 14-én javasolt és a tanács által szeptember 22-énelfogadott, 160 000, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy áthelyezésére irányuló intézkedések lehetővé teszik, hogy – hacsak részben is – jelentősen enyhüljön a leginkább érintett tagállamokra nehezedő nyomás.

A szükséghelyzeti áthelyezési mechanizmus tagállamok általi támogatása.

Uniós fogadóállomások

Az uniós stratégia és hitelesség szempontjából központi kérdés annak igazolása, hogy vissza lehet állítani a migrációs rendszer megfelelő működését, kiváltképpen azáltal, hogy az uniós fogadóállomásokra kiküldött migrációkezelési támogató csoportokat alkalmaznak abból a célból, hogy segítséget nyújtsanak a legintenzívebb nyomás alatt álló tagállamoknak kötelezettségeik és feladataik teljesítéséhez.

Az uniós fogadóállomások helyzetének állása.

Visszatérések

A hatékony visszatérések biztosítása lényeges részét képezi az uniós fogadóállomások területén tevékenykedő migrációkezelési támogató csoportok munkájának. Ehhez arra is szükség van, hogy hatékony rendszerek jöjjenek létre az unión belül a visszatérést elrendelő határozatok kiadása és végrehajtása érdekében. Az előző hónapban konkrét lépéseket tettek az integrált visszatérés-kezelési rendszer kidolgozására, valamint arra, hogy a visszatérést elrendelő határozatokat és a beutazási tilalmakat belefoglalják az uniós információcsere-rendszerekbe. A tagállamok visszatéréssel foglalkozó intézményeinek szintén meg kell kapniuk a szerepük ellátásához szükséges forrásokat. A tagállamoknak mielőbb végre kell hajtaniuk a bizottság által javasolt és a tagállamok által a Bel- és Igazságügyi Tanács 2015. októberi ülésén jóváhagyott visszatérésre vonatkozó uniós cselekvési tervet.

Visszatérések szeptember óta.

Az uniós polgári védelmi mechanizmust aktiváló országok támogatása

Az uniós polgári védelmi mechanizmus célja, hogy gyakorlati támogatást nyújtson a válsághelyzet miatt nagy nyomás alatt álló országoknak. Szerbia, Szlovénia és Horvátország jelenleg kérelmezik a támogatást. A mechanizmus különféle típusú természetbeni támogatást mozgósíthat, beleértve a csapatokat és felszerelést, szállást, orvosi ellátmányokat és más nem-élelmiszercikkeket, továbbá a szakértői segítséget. A mechanizmust az aktiváló ország kérelmezi, a részt vevő országok pedig segítséget nyújtanak az azonosított igényekre válaszul. A bizottság növelte a társfinanszírozás összegét, amelyet a segélyszállítmányoknak és a szakértőknek a kérdéses országokba való eljuttatására nyújt a jelenlegi menekültügyi válság folyamán. Mindeddig kevés tagállam reagált ezekre a felhívásokra, és még további nagymértékű erőforrás biztosítására van szükség Szerbia, Szlovénia és Horvátország számára, hogy megbirkózzanak a jelenlegi helyzettel – hangsúlyozza a bizottság közleménye.

A tagállamok által az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében Szerbiának, Szlovéniának és Horvátországnak nyújtott támogatás.