Több mint 13 százalékkal csökkentek a reálbérek Oroszországban, miközben továbbra is fennáll az orosz–ukrán konfliktus újabb szankciókkal fenyegető további elmérgesedésének kockázata.

Az oroszok egyre inkább érzik a bőrükön a háború és a szankciók költségeit, és hogy az ország gazdasága túlzott mértékben függ az energiaexporttól. Az átlag reálbér áprilisban már 13,2 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. A politikai helyzet stabilnak tűnik ugyan, de a fizetések csökkenése nem növeli Putyin elnök hosszú távú esélyeit hatalmának megtartására – vélik a Berenberg Bank vezető elemzői: Holger Schmieding vezető és Christian Schulz szenior közgazdász.
Az olajárak az utóbbi időben valamelyest fölfelé mozdultak, és a rubel is erősödött, aminek következtében megvan az esélye, hogy az oroszországi recesszió 2015 második felében már nem lesz olyan mély, mint az év első hónapjaiban. Egy racionális Putyin ezt a helyzetet arra használná ki, hogy megerősítse a gazdaságot – ahelyett, hogy újabb katonai akciókkal a nemzetközi szankciók és a tőkekiáramlás következő hullámát idézné elő, szögezik le a szakemberek.

Segíteni kell Ukrajnának

A Nyugat számára az elsőszámú prioritás Ukrajna stabilizálása kellene hogy legyen. A háborútól sújtott ukrán gazdaság az első negyedévben 17,6 százalékkal zsugorodott év/év alapon; Kijevnek – akár feltételekhez kötve – komoly támogatásra van szüksége, messze túl azon, ami az orosz energiaszámlák kifizetéséhez szükséges.
Európa azzal küldhetné a legerősebb jelzést, ha megnyitná az uniós munkaerőpiacot az ukránok előtt, esélyt adva nekik, hogy megkeressék a pénzt, amire szükségük van. Való igaz, a migráció meglehetősen sok vitát generált: ez egykor liberális Egyesült Királyság meglehet, ellenezné a lépést, de ennek nem szabadna visszatartania azokat az országokat, amelyeknek – mint Németországnak – szükségük van jól képzett külföldi munkavállalókra. Az átmeneti fegyvernyugvás nem lehet mentség arra, hogy Ukrajna ügyét háttérbe szorítsák – hangsúlyozzák a Berenberg elemzői.

Az orosz kockázat továbbra is fennáll

Putyin elnök nemrégiben írta alá azt a rendeletet, amely hosszú börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik a „speciális missziók” során elszenvedett katonai balesetekről tudósítanak. Egyes híradások szerint Oroszország megint csapatokat von össze mintegy 50 kilométerre az ukrán határtól, az egységek a katonai egyenruhákról és harckocsikról is eltávolítják a nemzeti jelzéseket.
A katonai aktivitás kisebb erősödése az európai gazdaságnak nem okozna nagyobb károkat. Egy erőteljes orosz előrenyomulás a Krím vagy Harkov felé ugyanakkor – ha csak átmenetileg is, de – erősen elrontaná az üzleti hangulatot és visszavetné a beruházásokat, írja Holger Schmieding és Christian Schulz.