Nem tettek eleget a Facebook adataival történő visszaélések ellen – írta Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója abban az írásos nyilatkozatban, amelyet a keddi kongresszusi meghallgatásra készített.

A Facebook alapítóját és csúcsvezetőjét kedden a szenátusban, szerdán pedig a képviselőházban hallgatják meg két bizottság előtt a nemrégiben kirobbant adatkezelési botrányról. Zuckerberg írásban rögzítette a törvényhozók előtt felolvasandó nyilatkozatát. Ebben a többi között hangsúlyozta: „nagy tévedés volt nem eléggé figyelembe venni felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom”. Az alapító aláhúzta a személyes felelősségét is.

„Én indítottam útjára a Facebookot, én irányítom és az én felelősségem, hogy mi történt itt” – fogalmazott. Megállapította, hogy „túlságosan lassan” fedezték fel a gyönge pontot és túlságosan lassan válaszoltak „az orosz beavatkozásra”. De most „keményen dolgoznak”, hogy „jobbak legyenek” – tette hozzá. 

Kitérve Oroszországnak a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos beavatkozására, leszögezte: „továbbra is együttműködünk a kormányzattal abban, hogy megértsük az orosz beavatkozás mértékét, s megtesszük a magunkét, hogy világszerte szabad és tisztességes választásokat tarthassanak”.  

A közösségi oldal alapítója bejelentette, hogy a cég jelentős beruházásokat hajt végre az adatbiztonság erősítése érdekében, hogy mindaz, ami megtörtént a Cambridge Analytica brit-amerikai vállalattal – hogy 87 millió felhasználó adatait az értesítésük és beleegyezésük nélkül dolgozta fel – ne fordulhasson elő többé. Utalt arra is, hogy a biztonsági szigorítások vonatkoznak a hamis hírekre, a választási folyamatokba történő esetleges külföldi beavatkozásokra és a gyűlöletbeszédre is.  

Az írásos nyilatkozattal egy időben Zuckerberg egy Facebook-bejegyzésében közölte: a vállalat független bizottságot hoz létre a választásokkal kapcsolatos kutatásokra, a testület a közösségi média választási folyamatra és demokráciára gyakorolt hatásával foglalkozik majd. Mark Zuckerberg hétfőn már Washingtonban folytatott magánjellegű megbeszéléseket törvényhozókkal. (MTI)