A brazil elnöki kabinet vezetője bejelentette: állapotos nők ne utazzanak a riói nyári olimpiára, mert a Zika-vírus miatt ez nagyon kockázatos lenne.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális válsághelyzetet hirdetett a Zika-vírus rohamos terjedése ellen. A szúnyogok által kórt már 22 országban regisztrálták, igaz, jelenleg Európában nem kell tartani a fertőzéstől.

Nem úgy Brazíliában, ahol tavaly ősz óta 4 ezer csecsemő jött világra kóros kisfejűséggel. Kolumbiában a legfrissebb jelentések szerint pedig 20 200 esetet regisztráltak, köztük 2 100 állapotos nőt.

Brazíliában néhány napja még azt közölték, hogy az augusztusi olimpia ideje alatt (a dél-amerikai kontinensen akkor tél lesz) nem lesz különösebb kockázat, mert az időjárás nem kedvez a kór terjedésének.

Az elnök kabinetfőnöke azonban hétfőn azt mondta: arra kérnek minden állapotos nőt, hogy lehetőség szerint ne utazzon az ötkarikás játékokra!

A Zika-vírust először 1947-ben Ugandában azonosították, ám 2015 elejéig nem sorolták az emberre veszélyes kategóriába. Jelenleg nincsen megbízható oltóanyag a betegség kezelésére vagy annak megelőzésére.