A voksok újraszámlálása után is Donald Trump lett a győztes, még növelte is szavazatainak számát. Közben Pennsylvaniában hétfőn egy bíró leállíttatta az újraszámlálást.

Több mint hárommillió szavazatot számláltak újra Wisconsinban, s az újraszámlálás után is Donald Trump megválasztott elnök lett a győztes: 162 vokssal többet kapott, és így több mint 22 ezer szavazattal kapott többet demokrata párti riválisánál, Hillary Clintonnál.

Az újraszámlálást a Zöldek volt elnökjelöltje, Jill Stein kérte és finanszírozta, nemcsak Wisconsinban, hanem még két másik államban is. Stein azzal indokolta követelését, hogy ezekben az államokban elektronikus úton voksoltak, és ez lehetővé tette, hogy a számítógépeket manipulálják, vagy hackerek befolyásolják az eredményt.

Miközben a wisconsini újraszámlálás ismét Trump győzelmét eredményezte, addig Pennsylvaniában hétfőn egy szövetségi bíró döntése értelmében leállították az újraszámlálást. Paul Diamond bíró szerint az ésszerűtlenség határát súrolja annak feltételezése, hogy a pennsylvaniai választásokon megtámadták volna a számítógépes rendszert, s mivel az elektori kollégiumnak kedden kell érvényesítenie a szavazatokat, az újraszámlálásra már nincs mód.

Írásos indoklásában Diamond bíró leszögezte: nincs hiteles bizonyíték arra, hogy bármiféle hackelés történt volna és nincs meggyőző bizonyíték arra sem, hogy a választási rendszert bármiképpen feltörték volna.

A bíró szerint az újraszámlálásra benyújtott keresetből egyébként is hiányoztak a szövetségi bírósági eljáráshoz szükséges feltételek, valamint a kereset megmagyarázhatatlan és erőteljesen előítéletes volt, s négy héttel az elnökválasztás után nyújtották be.

A Zöld Párt ügyvédje erre válaszként hétfőn azt mondta: szerinte egyértelmű, hogy a pennsylvaniai választási rendszer nem tisztességes a választókkal, és a választók nem tudják, vajon az ő voksukat is megszámolták-e.

A múlt héten a michigani újraszámlálást állították le, s Michiganben is Donald Trump lett az elnökválasztás győztese.

MTI/Járai Judit, Washington