Az Egyesült Államok volt kijevi nagykövete a Twitteren tette közzé, hogy még ezen a héten megbuktathatják az ukrán miniszterelnököt.

Steven Pifer, az USA volt kijevi nagykövete azt írta a Twitteren, hogy értesülései szerint még ezen a héten lemondatják Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfőt. Erre akár már szerdán vagy csütörtökön sor kerülhet. Pifer megemlíti, hogy Jacenyuk helyébe Natalia Jareszko pénzügyminiszter léphet. (A fotón Jacenyuk és Jareszko.)

Kijevben napok óta téma, hogy közeledik Jacenyuk kormányfői pályafutásának a vége. A miniszterelnök korábban bizalmatlansági szavazást kért maga ellen a parlamentben, ám ott nem kapott elég szavazatot a menesztésére vonatkozó indítvány. A szavazásra azt követően került sor, hogy Petro Porosenko elnök ugyancsak lemondásra szólította fel a kormányfőt. Porosenko a sikertelen voksolás után azt közölte, hogy a kormány teljesen elveszítette a parlamenti erők támogatását, ám a parlamentet csak rendkívüli esetben oszlatja fel.

A volt amerikai nagykövet úgy tudja, hogy a parlamentben rendkívüli ülést hívnak össze, és ezen meglehet a többség a kormányfő felmentésére. Ez nem járna együtt a teljes kabinet menesztésével, hanem ideiglenes kormányfő vinni tovább az ügyeket.

Az első számú jelölt a pénzügyminiszter, de esélyesnek tartják a nemzetbiztonsági és védelmi tanács elnökét, Alekszandr Turcsinovot és Vlagyimir Grojszman házelnököt is.

Natalia Jareszko az Egyesült Államokban született, 2014 decemberében nevezték ki pénzügyminiszternek, rögtön azután, hogy megkapta az ukrán állampolgárságot.