A amerikai kormány a globális menekültválság enyhítésére 421 millió dolláros humanitárius segítséget nyújt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának – jelentette be csütörtökön John Kirby külügyi szóvivő.

Annak ellenére, hogy a 2016-os pénzügyi évben Washington a mostani felajánlással együtt már 698 millió dollárral segítette a menekültválság enyhítését, a főbiztosság számíthat további segítségre – szögezte le közleményében Kirby.

A nemzetközi közösség globális menekültválsággal néz szembe, tavaly több mint egymillió ember tette meg a veszélyes utat a tengereken, hogy elérje Európa partjait, és szerte a világban még menekültek további milliói reménykednek a jobb jövőben.

Az Egyesült Államok a most felajánlott összeggel Afganisztán és a Kongói Köztársaság menekültgondjain kíván enyhíteni, elsősorban a menekültek helyi integrációját akarja elősegíteni. A humanitárius segélyből jut az ENSZ védelmét élvező iraki, jemeni, dél-szudáni és kenyai menekültek megsegítésére is: sátrakat, élelmiszert, vizet és egészségügyi ellátást biztosítanak nekik, valamint részben fedezik oktatási költségeiket.

John Kirby hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok 2015-ben több mint 1,3 milliárd dollárral támogatta a globális menekültprobléma enyhítését. (MTI)