Egy moduláris aktív térdortézis piacra vitelének előkészítésére – egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére – nyert támogatást a debreceni Walkable Future Kft. a Horizont 2020 kkv-eszközének első fázisában. A projektről a csapat koordinátorát, dr. Nagy Adélt kérdeztük.

– Mióta dolgozik a csapat ezen a projekten?

– Magát a Walkable Future Kft.-t 2015. július 1-jén alakítottuk meg a Horizont 2020 pályázaton való részvétel céljából. A történet azonban már öt évvel korábban elkezdődött. A járógép fejlesztését a cég vezetője, Kovács Zoltán kezdeményezte, cerebrális parézisben szenvedő fia, András számára. Zoltán először Hamecz Mihály ortetikussal vette fel a kapcsolatot, aki személyre szabott járógépet készített Bandinak. A csapathoz időközben csatlakozott Babotán László mérnök is, aki a hajtóművet és az első felhasználói szoftvert programozta. Ahogy a fiú nőtt, az eszközből négy prototípus készült el, melyekhez már motoros meghajtás is társult. A 3. prototípust 2013-ban bemutatták be először a Debreceni Egyetem Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszékének 5 éves fennállásának évforulóján, majd az ORFMMT XXXII. Vándorgyűlésen. A fejlesztők PhD-témavezetőmet, Dr Vekerdy-Nagy Zsuzsannát, a kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező gyermekgyógyászt-mozgásszervi rehabilitációs szakorvost kérték fel, hogy amennyiben az eszköz a klinikai validálás stádiumába jut, vállalja el ennek a feladatnak a koordinálását. A doktornő kisgyermekkorában kezelte Andrást és örömmel elfogadta a felkérést.

– Honnan jött az ötlet, hogy induljanak a Horizont 2020-on?

– 2014 nyarán, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik előadásán találkoztunk az Ateknea Solutions két munkatársával. Egyikükkel, Bozsik Andrással készítettük el végül a sikeres pályázatot, amelyben a Walkable Future partnere a Promobil Zrt. volt. Október 1-je óta dolgozunk az 1. fázison, három hónap alatt kell az üzleti tervet elkészítenünk. Terveink szerint megpályázzuk a jóval nagyobb pénzügyi támogatással kecsegtető 2. fázist is, amihez már külföldi kapcsolatokra is szükségük lesz.

A cerebrális parézis (CP)
veleszületett vagy szerzett tünetcsoport, amely a gyermek születése előtt, a születés alatt vagy 2 éves kora előtt agykárosodást okoz. Elsősorban mozgásszervi károsodással jár, amely érintheti a felső és az alsó végtagokat egyaránt, elsősorban gyengeséget, izomfeszülést (spaszticitást), koordinációs problémákat idézve elő. A nagymotoros funkciók (GMFCS) besorolása alapján öt fokozat ismert, ezek közül az I-es a legenyhébb, az V-ös a legsúlyosabb, az ilyen gyerekek már képtelenek önállóan közlekedni. A motoros funkciókárosodáson kívül előfordulhat érzékszervi és értelmi károsodás is. A súlyosság személyenként nagyon változó, a betegségben önmagában nem figyelhető meg progresszió, a mozgásfunkció viszont a növekedés miatt romolhat, mivel a feszes izomzat nem tudja megfelelő ütemben követni a csontozat növekedését.

– A Horizont 2020-at sokan mint az „innováció bajnokainak ligáját” emlegetik. Hogyan tudja itt megállni a helyét egy magyar vállalkozás?

– A verseny valóban rendkívül erős, de ha profi csapat áll a hátuk mögött, a magyar vállalkozások ugyanakkor esélyekkel indulnak, mint a többi európai ország cégei.

– Mitől különleges a Walkable Future járógépe?

– Az aktív ortézisek leginkább fejlesztési fázisban vannak, a legtöbb nem jutott el a kereskedelmi forgalomba hozás stádiumáig. A piacon az átlagember számára is elérhető árkategóriában és azen betegcsoport számára, amit mi megcéloztunk nem létezik még aktív ortézis.  A Walkable Future által kifejlesztett eszközhöz leginkább a Tibion és az AlterG Bionic leg hasonlít olyan szempontból, hogy csak a térdízületnél vannak meghajtva, ezeket olyan betegeknél alkalmazzák, akiknek az egyik végtagjuk gyenge. Az exoszkeleton (külső váz) típusú eszközök közül a ReWalk, a HAL-5 és az eLegs a legismertebbek, ezek mindegyiket használják járássegítésre, nem csak teherviselés megkönnyítésére, de rehabilitációs célra is. Az exoszkeletonok és az aktív ortézisek – többek között – abban különböznek, hogy az utóbbinál nincs minden ízület (csípő, térd, boka) motorosan meghajtva.

A Walkable Future Kft. súlyos alsó végtagi gyengeségben szenvedő CP-s gyerekek részére fejlesztette ki az eszközt, amelyben a gyermek a torna előtt be tud melegíteni, nyújtani és gyakorolhatja a járást, a leülést és a felállást. Az eszközzel lehet előre-hátra menni, fordulni, guggolni, egy helyben lépegetni, állni és fekvő helyzetben térdet teljesen kinyújtani-behajlítani. A használat időtartamát (1-1,5 óra) az akkumulátorok kapacitása és a hajtómű melegedése korlátozza, ami a többi ilyen típusú eszköznél is probléma.

A későbbi fejlesztésekkel azt szeretnék elérni, hogy az eszközt a gyermekek a mindennapok során is tudják használni – pl. ki tudjanak menni a táblához, sétálhassanak a folyosón –, végeredményben, hogy önállóbb és szociális szempontból integráltabb életet élhessenek.

– Andrásnak ez sikerült?

András 16 éves, napi 1-1,5 óra gyakorlással tudja a mozgását karban tartani. Egészséges gyerekekkel jár egy gimnáziumba, a tanulás nagyon fontos szerepet játszik az életében. Osztálytársai a betegségével együtt is elfogadják. Az eszköz a jelenlegi stádiumába terápiás célra alkalmas, a mindennapi élet más területein még nem került alkalmazásra technikai akadályok miatt.

Csaba Ferenc

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 698809.