Több mint három évtized után kiszáll a szállítmányozási szektorból és eladja a Waberer’s vállalatot Wáberer György. A társaság teljesen a Mid Europa Partners magántőke-befektetési alap irányítása alá kerül.

A Mid Europa Partners magántőke-befektetési alap megállapodást írt alá arról, hogy a Waberer’s International Nyrt.-ben meglévő 56,8 százalékos részesedését 97,1 százalékra növeli. A Mid Europa Wáberer György alapító-vezérigazgató részvényeit vásárolja meg és ezzel teljes ellenőrzést szerez a Waberer’s-ben. A tranzakció a versenyhatóság jóváhagyása után zárul le.

Wáberer György az iparágban eltöltött 35 év után visszavonul a Waberer’s-ben vállalt aktív szerepéből. Ezzel összhangban úgy döntött, hogy a társaságban még meglévő részesedését eladja a Mid Europa Partnersnek, amely 2011 óta pénzügyi befektető partnere a Waberer’s-ben. Wáberer György lemond a társaságban betöltött összes tisztségéről.

A Mid Europa közölte, hogy az elmúlt öt évben Wáberer Györggyel együttműködésben elért eredményekre építve kívánja továbbra is biztosítani a vállalat növekedését. Ennek alapja a Mid Europa által a 2011-es belépésekor a társaságnak nyújtott jelentős tőkeinjekció volt, ami lehetővé tette és tovább gyorsította a Waberer’s dinamikus növekedését és nemzetközibbé válását.

A vállalat 2010 óta flottáját 2300-ról megközelítőleg 3500-ra, dolgozói létszámát kevesebb mint négyezerről mintegy hatezer főre bővítette. A Waberer’s árbevétele ezzel párhuzamosan közel 60 százalékos növekedéssel elérte az 523 millió eurót. Mindeközben a társaság regionális jelenlétét is megerősítette: értékesítési irodákat nyitott Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban.

Bethlen Miklós, a Mid Europa partnere és budapesti irodájának vezetője szerint a befektetési alap a jelenlegi menedzsmenttel kívánja megvalósítani a kitűzött célját, azaz, hogy a Waberer’st támogassa a következő növekedési fázisában és hogy tovább erősítsék a cég vezető pozícióját az európai eszköz-alapú közúti fuvarozási és logisztikai szereplők között.

 A Mid Europa Partners egy kivásárlásokra szakosodott magántőke-befektetési alap, amely indulása óta több mint 4,3 milliárd euró forrást gyűjtött és kezelt Kelet-Közép-Európa és Törökország fejlődő piacain. A Mid Europa összes befektetése az elmúlt tíz év során megközelítőleg 12 ezer munkahelyet hozott létre a régióban, 45 százalékkal növelve ezzel az érintett vállalatok alkalmazotti létszámát.

A Waberer’s International piacvezető a komplett rakományok (FTL) nemzetközi fuvarozásában a saját flottával szolgáltatást nyújtó vállalatok között Európában, valamint piacvezető Magyarországon a belföldi fuvarozás és komplex logisztikai szolgáltatások területén. Tevékenysége kiterjed a szabványos raklapos áruk nagy távolságokra történő nemzetközi fuvarozására, a belföldi hűtött és szárazáruk fuvarozására, raktározására és disztribúciójára, valamint a nemzetközi szállítmányozásra. A vállalat két év alatti átlagéletkorú, 3500 szerelvényből álló flottája 2015-ben több mint 422 millió kilométert tett meg Európa útjain. Belföldi logisztikai kapacitásai meghaladják a 110 ezer négyzetméter korszerű raktárterületet.