Vulkanikus ásványi nyersanyagok környezetvédelmi hasznosítását célzó kutatás-fejlesztési programot indított a Biocentrum Kft. A 756 millió forint összköltségű projekt 77 százalékát uniós pályázati és hazai költségvetési támogatás biztosítja, a fennmaradó részt a Biocentrum saját forrásaiból finanszírozza.

A 2021 nyaráig megvalósuló programot a Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. által vezetett konzorcium végzi, amelynek tagja a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Palota Környezetvédelmi Kft., valamint a Josab Hungary Termelő és Kereskedelmi Kft. is – ismertette Magyar Balázs, a gyöngyösoroszi székhelyű vállalkozás projektvezetője. 

A program keretében új technológiákat dolgoznak ki, amelyekkel a Magyarországon bányászott vulkáni nemfémes ásványi nyersanyagok szennyezett talaj- és talajvíz tisztítására hasznosíthatók. Ilyen anyag például az alginit, a perlit és a zeolit. Magyarország rendkívül gazdag ezekben a vulkáni nyersanyagokban, amelyek kiváló szennyezőanyag-megkötő képességgel rendelkeznek – jegyezte meg.     

A kutatás során a nyersanyagokból magasabb feldolgozottságú termékeket fejlesztenek ki – mondta a projektvezető, jelezve: az új hasznosítási lehetőségek felkutatása és alkalmazási feltételeinek megteremtése a termelés növelését és környezetbarát technológiák bevezetését is segíti. A projekt négy új munkahelyet teremt, és vállalták, hogy befejezését követően a kutatás-fejlesztési ráfordításokat jelentősen növelik.

A teljes egészében magyar tulajdonú Biocentrum Kft. nettó árbevétele tavaly mintegy 130 millió forint volt, ez a tervek szerint az idén 20-30 millió forinttal emelkedik. Jelenleg a cég 30 embert foglalkoztat. A társaság profiljába tartozik a környezetvédelmi felmérés, kármentesítés, talajmechanikai vizsgálatok, bányászati tájrendezés, speciális víztisztító berendezések tervezése, gyártása, továbbá környezetvédelmi talajvíz monitoring tervezése, üzemeltetése. A cég szerepet vállal a felsőoktatási intézményekben folyó gyakorlati képzések szervezésében, lebonyolításában is. (MTI)