Az Ericsson legfrissebb iparági elemzésé szerint az 5G előfizetők száma 2024-ben eléri az 1,5 milliárdot, ezzel pedig a világ népességének több mint 40 százalékát fogja lefedni a szolgáltatás.

A főigazgató annak kapcsán volt a csatorna vendége, hogy a NAIK és a Szent István Egyetem (SZIE) kedden egy, az agrárium minden területét érintő stratégiai megállapodást kötött. Gyuricza Csaba ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt években imponáló mértékben, 45-50 százalékkal nőtt a magyar mezőgazdaság kibocsátása.

Mint az a főigazgató beszédéből kiderült, a mezőgazdaság világszerte a legdinamikusabban fejlődő ágazat, robbanásszerű változások zajlanak, amelyekkel lépést kell tartani, ez azonban az eddiginél szorosabb együttműködést követel meg.

Természetesen Palkovics László, a SZIE rektora is jelen volt a műsorban, aki szerint az is nagyon fonton, hogy a kutatók és az oktatók utánpótlása mellett jó, és nagy számú agrárszakemberre is szüksége van hazánknak. Véleménye szerint, arányukat a felsőoktatásban a mostani mintegy 5 százalékról legalább 10 százalékra kellene növelni, ehhez azonban az szükséges, hogy nagyon vonzóvá váljon a fiatalok számára ez a pálya.

Gyuricza Csaba végezetül még arra is kitért, hogy az elkövetkező években – a generációváltás érdekében – szeretnék százra növelni a fiatal kutatók számát az 1200 fős NAIK-ban.  Majd hozzátette, hogy ez a probléma sajnos az egyetemeken is fennáll, ezért is hirdették meg még júniusban az agrárminiszterrel közösen egy Gödöllő-program névre keresztel elképzeléscsomagot, amely az agrárkutatás és -felsőoktatás megújítását célozza meg.

(NT)