Újabb akvizíciós célpont után kutat Magyarországon a Vienna Insurance Group. Az osztrák biztosítócsoport három itteni érdekeltsége egyaránt két számjegyű növekedéssel zárta a tavalyi évet.

Szívesen terjeszkedne tovább akvizícióval Magyarországon az osztrák Vienna Insurance Group (VIG), amely jelenleg három biztosítóval, az Unionnal, az Erstével és a Vienna Life-fal van jelen a piacon – mondta sajtótájékoztatóján Lehel Gábor, az Union elnök-vezérigazgatója. (A Vienna Life is viszonylag friss szerzemény: a VIG 2014-ben vásárolta meg az AXA Biztosítót, majd átnevezte azt.) Jelenleg ugyan nem látnak jó lehetőséget az akvizícióra, de mindenesetre folyamatosan nyitva tartják a szemüket – fogalmazott.

Az utóbbi időszakban több olyan folyamat is elindult a magyar biztosítási piacon, amely vonzóvá teszi azt a VIG számára, s addig is lehetőséget ad az organikus bővülésre, amíg megfelelő felvásárlási célpontot találnak. Az adókedvezmény visszaállításának köszönhetően 2014 második felében újra növekedésnek indult a folyamatos díjas életbiztosítások piaca és ez a tendencia tavaly is fennmaradt. A VIG-es biztosítóknál ez a terület két számjegyű bővülést produkált 2015-ben.

A biztosítók számára további kedvező változást jelent, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) területén mind a szerződések száma, mind a tarifák és ezzel a díjbevétel emelkedésnek indult. A korábbi alacsony díjak miatt az Union nem törte magát különösebben, hogy piacot szerezzen ebben a szegmensben, az elmúlt években szegmentálta ügyfélkörét. A tarifák emelkedése azonban eddigi stratégiája felülvizsgálatára késztette és most már aktívabb szereplőként kíván fellépni ezen a területen is. Az új stratégia már a 2015-ös kgfb-kampányban is meglátszott: az Union a három legsikeresebb biztosító között volt az új szerzések tekintetében.

A Vienna Life két számjegyű bővülést tudott elérni tavaly az új szerzések, valmaint a díjbevétel terén is, és ennek köszönhetően a 2014-es veszteséggel szemben a 2015-ös évet már nyereséggel zárták – mondta Vadas-Földvári Anett, a Vienna Life elnök-vezérigazgatója, aki konkrét számokat – kollégáihoz hasonlóan – egyelőre nem árulhatott el, mivel a bécsi tőzsdén jegyzett VIG még nem publikálta a tavalyi évről szóló jelentését.

A társaság elsősorban az utasbiztosítás, valamint az egyéni élet- és a csoportos egészségbiztosítás területén szeretne erősíteni. Utasbiztosításban az első három, míg a befektetéshez kötött életbiztosításokban az első nyolc közé akarnak bekerülni. Előbbi területen 2014 végén a hatodik helyen álltak és Vadas-Földvári Anett elmondása szerint a szegmensben piacot szerezni ma már leginkább csak a kreatív ötletekkel lehet. Így például a nyárra a kifejezetten a horvát tengerpartra készülőknek kidolgozott biztosítást dobtak piacra, decemberben pedig elsőként immár terrortámadás esetén is térítenek egymillió forintig.

Ugyan már nem tartozik az Erste-csoporthoz, az Erste Biztosító továbbra is elsősorban bankbiztosítóként, a hitelintézet partnereként működik. Ez a jövőben további jó növekedési lehetőséget jelent, az Erste ugyanis tavaly megvásárolta a Citibank lakossági és hitelkártya üzletágát, és mivel a Citibank nem volt különösebben aktív a kapcsolódó biztosítások értékesítésében, az Erste Biztosító most lehetőséget kap, hogy ajánlatokkal keresse meg ezt az ügyfélkört – mondta Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója.

A tavalyi évet az Erste Biztosító is két számjegyű növekedéssel zárta, még annak ellenére is, hogy az Erste Bank csökkentette fiókhálózatát. A bővülésben szerepet játszott a devizahitelek kivezetése: míg a bank számára a megnövekedett ügyfélérdeklődés – illetve a devizahitelek forintosításával járó egyéb teendők – óriási adminisztrációs teherként jelentkezett, addig az Erste Biztosító számára lehetőség volt, hogy személyesen vegye fel a kapcsolatot a potenciális ügyfelekkel – és ezzel tudott is élni.