Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát – közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Az élelmiszer-ágazat szinte valamennyi termékkörét érintő ellenőrzéskor mintegy 100 termék összetevőire vonatkozó összehasonlító vizsgálatot, valamint érzékszervi analízist végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezen kívül a feltüntetett összetevők közötti különbségeket, és az ebből adódó esetleges minőségi eltéréseket keresik a hatóság szakemberei – mondta Zsigó Róbert hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

A munka már elkezdődött, a vizsgálat első eredményei várhatóan március közepére lesznek nyilvánosak. A magyar emberek teljes joggal várják el a multinacionális cégektől, hogy ugyanolyan minőségű termékeket vehessenek tőlük, mint például az osztrák vásárlók – hangsúlyozta az államtitkár miután a múlt héten újra nyilvánosságot kapott a Nébih korábbi, 2014 végén végzett vizsgálata.

Zsigó Róbert felidézte: akkor 24, Magyarországon és Ausztriában ugyanannál a kiskereskedelmi láncnál vásárolt, azonos termékeket hasonlítottak össze. Kiderült, hogy a vizsgált, azonos márkájú termékek többségénél vannak minőségi és összetételbeli különbségek. A Magyarországon forgalmazott termékek más összetételűek, többször alacsonyabb minőségűek voltak, mint az Ausztriában kaphatóak.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ez elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdés. A magyar emberek nem magyarázkodást, hanem korrekt, tisztességes, egyenlő elbánást várnak, nem kérnek ezen a területen sem a kettős mércéből.

Már 2015-ben jelezték ezt a problémát, és Magyarország a V4 országok 2016 áprilisi találkozóján is támogatta a közös fellépést az ügyben. Az élelmiszerminőség kettős mércéjéről tavaly májusban tárgyalt az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa, ahol szintén szorgalmazták az ügy megoldását.

Az érintett országok egyetértettek abban, hogy uniós szinten kell kezelni a problémát, de amíg ez nem történik meg, mindenképpen erősíteni kell a vásárlói tudatosságot.

A földművelésügyi tárca néhány hónapja dolgozik az élelmiszerek minőségének javításával, valamint a vásárlói tudatosság fejlesztésével foglalkozó anyagon, az előterjesztés várhatóan hamarosan a kormány elé kerülhet. (MTI)