Megalakult a Háziorvosok Online Szervezete (HaOSz). Céljuk, hogy hogy rámutassanak a rendszer anomáliáira és megoldási javaslatokat tegyenek.

Fogynak a háziorvosi körzetek, közel 300 praxis betöltetlen, a területi ellátási kötelezettséggel bíró praxisok száma mára a 6000-et sem éri el – olvasható a Medical Online-on.

Több, mint 1700 háziorvos már átlépte a nyugdíjkorhatárt, a magyarországi orvosegyetemekre évente 100-an jelentkezhetnek háziorvos szakképzésre. A HaOSz szerint a frissen képzett háziorvosokból többen más szakterületen vagy külföldön helyezkednek el.

Másfél éve készült el a praxistörvény, amely új elemekkel segítené az alapellátás működését, azonban ehhez eddig egyetlenegy végrehajtási rendelet sem készült. Mindennek folyományaként megalakult a Háziorvosok Online Szervezete, hogy „legyen egy aktív, gondolkodó, konstruktív, véleményformáló, egymással folyamatosan kapcsolatban álló online csapat, amely kész harcolni azért, hogy Magyarországon a háziorvoslás működő, fenntartható, megbecsült szakma legyen.”

A szervezet tagja kizárólag aktív, magyarországi praxisban dolgozó háziorvos lehet. Már a megalakulást követő első héten több százan csatlakoztak a szervezethez.

Első lépésként szakmai vitát indítanak a 21. század törzskartonjáról. A vitaanyag elkészült, napokon belül megkezdik az érdemi munkát.