Mostanra már biztosan teljesült az idei nettó kibocsátási terv a lakossági állampapíroknál. A PMÁK az új kedvenc, de az új kétéves papír után is kapkodnak.

Bőven teljesült mostanra az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lakossági nettó kibocsátási terve. Az ÁKK 700 milliárd forintos bővüléssel számolt a lakossági forintállampapíroknál, úgy kalkuláltak, ennyivel többet vásárolnak majd az ilyen értékpapírokból annál, amennyi lejár belőlük – írja a Világgazdaság.

A tervből február végéig 685 milliárd forintnyi teljesült is. A március pedig valószínűleg hozott még nettóban ugyanennyit.

A Féléves Kincstárjegyek nem fogytak jól, az elmúlt öt hétben 26,8 milliárd forinttal több volt a lejárat, mint az új értékesítés, amiben vélhetően szerepet játszott, hogy a papírok kamatát 1,5 százalékra csökkentették.

A Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) viszont igen jól fogyott. Az idén még csak egy sorozat járt le, a 2017/I, amelyben február végén már csak nem egészen 45 milliárd forint volt. Az év első két hónapjában 225 milliárd forinttal nőtt az állománya.

Februárban két új sorozatot indított el az államadósság-kezelő, mindkettőt 100 milliárd forintos meghirdetett mennyiséggel.

Az egyik, 2022-ben lejáró sorozat azonban olyan sikeres lett, hogy március végén már rábocsátásra volt szükség 25 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy az ötéves, 4,05 százalékos kezdő kamatú, inflációt követő papírból a múlt hónapban körülbelül 80 milliárd forintnyit jegyeztek.