Magas szintű kormányzati egyeztetések folynak Ausztria és Magyarország a Rail Cargo Hungaria, az egykori MÁV Cargo részleges visszavásárlásáról.

Az osztrák szövetségi vasútnak (ÖBB) 2008-ban értékesítette az akkori kormány a céget, a MÁV teherszállítási üzletágát, amely nyereségesen működött. Az osztrák Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot fizetett a MÁV Cargo részvényeiért, és öt év alatt 43,5 milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget – írja a Magyar Idők.

A lap iparági forrásokból úgy értesült, a kormány most részben visszavenné az egykori MÁV Cargót, az egyeztetések sikerét elősegítheti, hogy az osztrák kancellár, Christian Kern jelenlegi posztjára éppen az osztrák szövetségi vasút vezetői székéből érkezett. Az egyébként magyar – bajai – felmenőkkel rendelkező politikus így pontosan ismeri mind a Magyarországon működő cargo-leány helyzetét, mind a magyar kormány törekvéseit a legalább részleges visszaállamosításra. A magyar tulajdonszerzés kérdése egyébként a 2010-es kormányváltás óta már többször felmerült.