Amíg 2011-ben az orosz polgároknak csupán 12,5 százaléka tartotta hazáját nagyhatalomnak, addig a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az arány 42 százalékra nőtt.

Az állami megrendelésre végzett közvélemény-kutatás adatai alapján az oroszok többsége a második világháború (a Nagy Honvédő háború) utáni periódusban tartotta leginkább nagyhatalomnak Oroszországot, illetve a Szovjetuniót – a válaszolók 69,3 százaléka mondta ezt.

A második legdicsőbb korszaknak I. Péter cár uralkodását nevezték meg – 54,2 százaléknyian. A megkérdezettek 42,1 százaléka volt biztos abban, hogy Oroszország ismét igazi nagyhatalom. Ez jelentős előrelépés 2011-hez képest, amikor az oroszok 12,5 százaléka volt erről meggyőződve.

Politikai elemzők szerint a tendencia annak tulajdonítható, hogy Oroszország nem roppant össze a nyugati szankciók terhe alatt, és a szíriai béketeremtésben megkerülhetetlen tényező lett – legalábbis az igennel válaszolók így gondolják.

A szíriai háborúról nyilván másként gondolkodnak Washingtonban. Hiába ajánlotta fel ugyanis Vlagyimir Putyin államfő, hogy Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezetésével magas rangú tárgyaló küldöttséget küld az Egyesült Államokba, a Fehér Ház eddig nem reagált a Kreml megkeresésére.