Katasztrofális a könnyűipar helyzete Kovászna megyében – hívták fel a figyelmet szakemberek. Keresztes Zoltán, a sepsiszentgyörgyi L-RO nadrággyár tulajdonosa rámutatott: a készruhagyárak munkaerő nélkül maradtak.

A statisztikák papíron jól mutatnak, de a valóság teljesen másként néz ki – mondta Keresztes Zoltán. Példaként azt hozta fel, hogy noha a Kovászna megyei munkavállalók 10 százaléka a textiliparban tevékenykedik, és az export 51 százalékát ők termelik, senki nem beszél arról, hogy tíz év alatt felére csökkent az alkalmazottak száma és az előállított ruhaneműk darabszáma – írja a kronika.ro.

A központi fejlesztési régió rendezvényén Sepsiszentgyörgyön bemutatták az ágazatra vonatkozó aktuális adatokat is. országos szinten a textil- és a bőripar a GDP 3,3 százalékát, az ipar 5,1 százalékát, illetve az export 10,28 százalékát teszi ki, ugyanakkor a munkavállalók 16,5 százalékát foglalkoztatja.

Országszerte 143 vállalkozás tevékenykedik az ágazatban, ezek tavaly összesen 2,38 milliárd lejes üzleti forgalmat bonyolítottak le, és közel 27 ezer személynek adtak munkát.

Kovászna megyében a feldolgozóiparban dolgozók 22 százaléka tevékenykedik a készruhagyártásban, Hargita megyében pedig a 15 százalékuk. A könnyűipart a jelenlegi nagymennyiségű, de kevés hozzáadott értékű termelés irányából az innováció fele kell fejleszteni, a formatervezésre és az új anyagok használatára kell fektetni a hangsúlyt.

A központi fejlesztési régió szakemberei arra is rámutattak: a bérmunkát előbb-utóbb el kell felejteni, a cégeknek önállósodva kell betörniük a hazai és a nemzetközi piacra.