Novemberben még az amúgy gyenge éves átlagtól is elmaradt az ipari termelés bővülése. A lassulás oka a járműgyártás teljesítményének csökkenése volt, amit nem tudott ellensúlyozni az elektronikai termékek és az élelmiszergyártás felfutása.

A magyarországi ipari termelés volumene novemberben 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg októberhez viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedett – közölte a KSH. A tavaly január-novemberi időszakban az ipari termelés összességében átlag egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 0,8 százalékkal nőtt, míg a belföldi értékesítésé 1,7 százalékkal csökkent.

A termelésnövekedés a foglalkoztatás nagyobb, 2,7 százalékos növekedése mellett következett be, így az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,2 százalékkal mérséklődött tavaly a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene november végén 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új belföldi rendelések 4,6 százalékkal csökkentek, míg az új exportrendelések 11,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 8,7 százalékkal meghaladta a 2015 novemberit.

Novemberben az ipari export volumene 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés több mint felét adó két alág közül a járműgyártás kivitele 2,2 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 11,8 százalékkal növekedtek. Az ipar belföldi értékesítése 1,7 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 2,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 1,6 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipar jelentősebb súlyú alágai közül a járműgyártás kibocsátása 2,5 százalékkal mérséklődött. A két meghatározó – az alág kibocsátásának együttesen 97 százalékát adó – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása 6,2 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása ugyanakkor két százalékkal nőtt.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása emelkedett. Az iparág két legnagyobb alágazata közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 4,4, míg a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 17,6 százalékkal nőtt. Kiugróan, 44 százalékkal bővült az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása alágazat termelése.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés 11 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,7 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt. A legjelentősebb (az alág termelésének 26 százalékát adó) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 10,3 százalékkal nőtt, a legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a takarmány gyártása haladta meg az egy évvel korábbit.