A gazdaság túlfűtötté válásának elkerülése, az infláció és a kamatemelések lassítása érdekében az eladósodottság korlátozását fontolgatja a román jegybank.

Újabb lépést készül tenni a Román Nemzeti Bank (BNR) a lakossági hitelezés visszaszorítása érdekében.

A lejben felvett fogyasztási hitelek esetében például a havi törlesztőrészlet nem lehetne magasabb, mint a kölcsönt felvevő fizetésének a 30 százaléka, amennyiben fix kamatozású hitelkonstrukciót vállal.

Ha a kamatláb változó, valamely irányadó bankközi kamatlábhoz (ROBOR) kötött, akkor ez már csak 25 százalék lehet. Devizaalapú hitelt eközben már-már lehetetlen lesz felvenni, ha életbe lépnek a korlátozások, egy változó kamatozású devizahitelnél ugyanis 15 százalékos a limit.

„A romániai hitelfelvevők szeretnek elmenni a maximumig, ezért indokolt, hogy esetenként hatósági közbelépéssel is gondoskodjanak róluk” – mondta a Krónikának Diósi László.

Az OTP Bank Románia vezérigazgatója rámutatott: az elmúlt időszakban rendkívüli mértékben meglódult a hitelfelvétel, különösen a fogyasztási kölcsönök esetében. Ez növeli a fogyasztást, ami hozzájárul a gazdaság túlfűtöttségéhez, ami végül az infláció és a ROBOR emelkedését okozza.