Visszaemelte a korlátozott devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző szuverén adósosztályzati szintről Ukrajnát a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban közölte, hogy a hosszú futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását az október 10-én megállapított „RD” (Restricted Default) szintről „CCC”-re emelte. Indoklásában a Fitch hangsúlyozta, hogy a kötvényadósság-átrendezés a lejáratokat a 2019-2027 közötti időszakra tolja ki, és 3 milliárd dollárral – az ukrán hazai össztermék (GDP) 3,4 százalékával – csökkenti az adósságállományt, javítva a közadósság-fenntarthatóságot.

A Fitch Ratings szerint az ukrán közfinanszírozási rendszer ezzel lélegzethez jutott, emellett rövid és középtávon csökkent a szuverén adósságválság kialakulásának kockázata. A most megadott új osztályzat is rendkívül mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású.

Ez a besorolást tükrözi a cég azon várakozását, hogy az ukrán GDP-érték az idén 11,6 százalékkal zuhan, elsősorban a fogyasztás 20 százalékosra valószínűsíthető visszaesése miatt.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint később is valószínűtlen a gyors kilábalás: a hitelminősítő jövőre is csak 1 százalékos növekedést vár Ukrajnában a kijevi kormány 2016-ra szóló, 2,4 százalékos GDP-bővüléssel számoló hivatalos előrejelzésével szemben. A Fitch kiemeli azt is, hogy az ukrán bankszektor nem teljesítő kinnlevőség-hányada a teljes portfolión belül eléri a 44 százalékot.

MTI/Kertész Róbert, London