Visszaélések miatt visszavonta a Miniszterelnökség „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című pályázati felhívását az EMVA Irányító Hatóság.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatnál számos esetben merült fel „mesterséges körülmény megteremtésének” gyanúja. A megyei kormányhivataloktól kapott információk alapján több pályázó – bizonyos csoportok kiszolgáltatottságát kihasználva – tömegével igényelt a pályázathoz szükséges regisztrációs számot, majd nyújtott be szinte azonos tartalmú kérelmeket – közölték. 

A jelenlegi feldolgozottság alapján a beérkezett kérelmek több mint fele jogosulatlan a 40 ezer eurónak megfelelő támogatásra – írta a Miniszterelnökség. A közlemény szerint az előzetes vizsgálat azért indult, mert a pályázatra alig egy hónap alatt több mint 11 ezer kérelem érkezett, közel 140 milliárd forint forrásigénnyel. Pályázati kifizetések még nem voltak, mivel a visszaélésekre még az elbírálási folyamat elején derült fény.

Felidézték, hogy a vidéki térség mezőgazdasági vállalkozásainak jövedelemstabilizálására, valamint a mezőgazdaságon kívüli vállalkozások elindítására 2016. augusztus 25-én jelent meg a csaknem 13,85 milliárd forint keretösszegű felhívás. Az ügy felderítése érdekében a rendőrség nyomozást indított, de a Miniszterelnökség vizsgálja annak lehetőségét, hogy a tisztességesen pályázó mikrovállalkozások miként juthatnának hozzá a fejlesztési forrásokhoz – olvasható a közleményben. (MTI)