Még három hétig jelentkezhetnek a lakóközösségek az OTP pályázatára, amelyen vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a társasház felújításához, korszerűsítéséhez.

Június 15-ig jelentkezhetnek a társasházak az OTP idei pályázatára. Az idei kiírásnak külön jelentőséget ad, hogy jelenleg nem fut más olyan országos támogatási program, amely kifejezetten a társasházak és lakásszövetkezetek fejlesztéseihez kínál vissza nem térítendő forrást – írja közleményében a bank. A pályázat eredményeként tíz hazai lakóközösség részesül majd támogatásban, amelyet kültéri, homlokzati, szerkezeti és belső felújításokra, fejlesztésekre fordíthatnak. A program kiemelt célja, hogy támogassa azoknak az életminőség-javító beruházásoknak az elvégzését, amelyekre egyébként nem kerülne sor forráshiány miatt.

A társasházak és lakásszövetkezetek többnyire nem rendelkeznek kellő forrással fejlesztési terveik megvalósításához, így minden egyes pályázati lehetőséget kiemelt figyelem kísér. Április végével és május elejével ugyan két uniós pályázat is elindult, amely segítheti ezeket a közösségeket, azonban ezek Budapestet egyáltalán nem érintik, kizárólag a leszakadó településrészeket támogatják, illetve nem kifejezetten a társasházak fejlesztésére fókuszálnak – hangsúlyozta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Az OTP társasházi pályázata keretében három kategóriában választják ki az első, második és harmadik helyezettet, illetve egy különdíjat is odaítélnek. A nyertesek másfél-, egy- és félmillió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. Az Ezermester, a Biztonság és a Közösségépítés kategória keretében a legkülönfélébb műszaki, személy- és vagyonvédelmi, illetve a közösségi helyek felújítását és hasznosítását elősegítő projektekre nyerhetnek el támogatást a társasházak.

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a társasházak nem csak kisebb, a nyereményösszegből megvalósítható projektekkel, hanem olyan nagyobb volumenű beruházásokkal is neveznek a pályázatra, amelyek költségvetése messze meghaladja az elnyerhető összeget. Az eddigi pályázatokat látva, a legnagyobb igény a vagyonvédelmet fokozó és a szigetelést szolgáló munkálatokra van, de nagyon népszerűek a közösségi szabadidős helyiségek kialakítását szolgáló projektek is – mondta Csonka Tibor.

A pályázat keretében az anyagi támogatás mellett a közös képviselők és a lakók szakmai segítséget is kapnak a felújítások anyagi és jogi hátterének rendezéséhez. Az összetettebb beruházásokhoz adott esetben szükség lehet hitelfelvételre, lakástakarékpénztári és egyéb megtakarítások indítására, ebben is az OTP Bank országos társasházi szakértői hálózata nyújt segítséget a képviselőknek.

Ahogy Csonka Tibor kiemelte, a különféle banki konstrukciók igénybevételéhez az érvényes jogszabályok alapján néhány alapvető dokumentum szükséges csupán. Ugyanakkor az ügyvezető igazgató véleménye szerint ezen a téren gyakran komoly hiányosságok figyelhetőek meg. Az OTP célja, hogy társasházi szakértői hálózatával segítse a közös képviselőket, hogy mindezek a háttéranyagok rendben legyenek, hogy a lakóközösségek ezek hiányában ne essenek el a banki szolgáltatások előnyeitől – tette hozzá.