Az utóbbi évtizedben felgyorsult az európai társadalmak elöregedése, ezért egyre inkább előtérbe kerülnek azok a fejlesztések, amelyek innovatív informatikai megoldásokat nyújtanak az idősödő lakosság életminőségének megtartása, illetve egészségi állapotuk megóvása érdekében.

Egy ilyen projekt keretein beül vett részt a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. 10 kutatója egy virtuális egészségügyi asszisztens fejlesztésében – számolt be róla az MTI. A munkát 2015-ben kezdte el egy csaknem 50 fős magyar, portugál és svéd mérnökökből álló munkacsoport.

A felhőalapú mobil alkalmazásnak egyelőre csak a prototípusa készült el, amely képes az időskorúak vérnyomás-, vércukorszint- és egyensúlytartási adatainak összegyűjtésére, rendszerezésére és kritikus diagnosztikai adatok beérkezése esetén a közvetlen riasztásra is. Az alkalmazáshoz hozzáilleszthető egy személyazonossági adatokat tároló NFC kártya is, ennek megalkotását, valamint az egyensúlyfelmérési szenzor megalkotását végezték el a magyar kutatók. Előbbi azért kiemelten fontos, mert a virtuális asszisztens egyszerre akár 20 páciens adatait is kezelheti, például idősek otthonában történő alkalmatás esetén – számolt be róla az MTI.

Az NFC kártya kifejlesztése azért is jelentps innováció, mert bármely hétköznapi személymérleget alkalmassá tehet a felhasználó egyensúlytartási képességének, fizikális és mentális állapotának tendenciakövetésére. A mérlegbe szerelt szenzor 30 nap alatt rögzíti a páciens normális egyensúlyi állapotát és az öntanulási időszakot követően folyamatosan ellenőrzi annak változását. A beérkező egészségügyi adatok a családtagok mellett a házi- vagy kezelőorvossal is megoszthatóak. Az alkalmazás úgy lett kifejlesztve, hogy a felhasználók akár online virtuális közösségi teret is alkothatnak.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap, valamint az Active and Assisted Living (AAL) program támogatásával valósult meg, összértéke meghaladja a 400 millió forintot – olvasható a közleményben.