A termékmegnevezésekhez kapcsolódó élelmiszerkönyvi előírások teljesülését vizsgálta bejgliknél és virsliknél a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A bejglik mind átmentek a vizsgán, a virslinél azonban minden negyedik elbukott a teszten.

A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezései alapján a húskészítmény megnevezések csak akkor használhatók, ha megfelelnek az előírásban rögzített követelményeknek. A virslik esetében a fehérje-, a víz-, a zsír-, valamint a sótartalmat ellenőrizte az NFH, továbbá bizonyos termékeknél a szójafehérje tartalmat is vizsgálata, tekintettel arra, hogy gyakran tartalmaznak szóját a hústermékek, illetve húskészítmények – írja közleményében a hatóság.

Az élelmiszerek jelölését érintő szabályozás szerint – az allergénekre vonatkozó általános jelölési kötelezettség miatt – a termékek jelölésében kötelező feltüntetni a szója jelenlétét. Szójafehérje tartalom vizsgálatára azon termékek esetében került sor, melyeken ”szójamentes” (vagy ezzel egyenértékű) felirat szerepelt, továbbá azon virslik esetében is vizsgáltak a szakemberek szójafehérje tartalmat, ahol a címkén nem került feltüntetésre sem az összetevők között a szója, sem mint allergén információ.

A 19-féle virsli közül öt termék esetében merült fel kifogás. Három termék fehérjetartalma nem elégített ki az élelmiszerkönyvben előírt minimális értéket, egy virslinél pedig a víztartalom haladta meg az élelmiszerkönyvben maximalizált értéket, továbbá ezen termék sótartalma a címkén feltüntetett zsír-, és sótartalom értékekkel nem volt összhangban. Egy másik terméknél a címkén feltüntetett tápérték jelölés tért el a mért eredménytől a fehérje- és a sótartalomra vonatkozóan.

A 8-féle bejgli esetében a zsír- és cukortartalmat, valamint a töltelékarányt ellenőrizte az NFH az élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelően. A vizsgált valamennyi bejgli megfelelt az élelmiszerkönyben meghatározott jellemzőknek, viszont négy termék esetében a töltelékarány a címkén feltüntetett értékkel nem volt összhangban, azonban az élelmiszerkönyvben előírt minimális értéket ezen bejglik is teljesítették.

A vizsgált termékek listája itt található: virslik, bejglik.