A villámcsapások másodlagos hatása miatt nagyságrendekkel több kárbejelentés érkezik, mint a villámcsapások közvetlen hatása miatt – tájékoztatott a Groupama Biztosító.

A Groupama Biztosító adatai szerint a villámok a májustól szeptemberig tartó időszakban jelentkeznek legintenzívebben, az azonban, hogy ezen belül melyik hónapban, már változó. A biztosítótársaság az Országos Meteorológiai Szolgálat segítségével megvizsgálta, mi jellemzi a nyári időjárást, illetve hasznos tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy hogyan óvhatjuk meg értékeinket a villámlással járó viharok esetén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint a május 30-ára virradó zivataros éjszakán különösen sokat villámlott. Ekkor ugyanis egy lassú mozgású zivataros zóna haladt át Magyarország középső területei felett. Ezt a zivatarrendszert igen gyakori villámlás kísérte. A villámlásokat mérő detektorok adatai szerint országszerte közel 140 000 villámcsapás történt ezen az éjszakán, ennek nyomán a Groupama Biztosítóhoz csak a következő két nap alatt 730 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a villámcsapások miatt, a legtöbb Pest megyéből.

Még előttünk a villámszezon java?

A májustól szeptemberig tartó időszak a legintenzívebb, a villámlással kapcsolatos kárbejelentések azonban az egyes években más-más hónapokban csúcsosodnak ki. 2013-ban a május és a június voltak a „legvillámosabb” hónapok: ekkor közel 1700 villámlással összefüggő lakásbiztosítási kárbejelentést regisztrált havonta a biztosítótársaság, míg az utána következő hónapokban már csupán ennek töredékét. A 3 évvel ezelőttivel ellentétben tavaly és tavaly előtt júliusban és augusztusban okozták a villámok a legtöbb kárt az otthonokban. Ezt az időszakot vizsgálva, különösen kiugró volt a 2014 július-augusztusi időszak, hiszen mindkét hónapban 2300 bejelentés érkezett a villámlások miatt, de 2015 júliusában is sok, 1755 kárbejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz.

A másodlagos hatás okozza a károk 90 százalékát

Érdekes jelenség az is, hogy a villámcsapások másodlagos hatása miatt nagyságrendekkel több kárbejelentés érkezik, mint a villámcsapások közvetlen hatása miatt. Másodlagos hatásról akkor beszélünk, amikor nem az ingatlan közvetlen környezetében csap le a villám, de az érzékeny elektronikai berendezések a keletkező túlfeszültségtől tönkremehetnek. 2016-ban a májusi-júniusi időszakban a Groupama Biztosítóhoz érkezett 1540 villámlással kapcsolatos kárbejelentés több mint 90 százaléka a villámcsapások másodlagos hatásával kapcsolatos, és hasonló volt az arány az elmúlt években is.

„Bár elsődleges villámcsapással viszonylag ritkán találkozunk, azt azonban tudnunk kell, hogy ha mégis bekövetkezik, nagy károkat okozhat. Rongálódhat a kémény, a villám a tetőszerkezetbe is becsaphat, itt extrém esetben az egész tető is tönkremehet. Amennyiben épületen belül sül ki a villám, akár „háborús” kárképekkel is találkozhatunk: a falak elmozdulhatnak, megrepedhetnek, komoly sérülések keletkezhetnek a bútorzatban is” – hívta fel a figyelmet dr. Máhig Attila, a Groupama Biztosító Szolgáltatási ügyvezető igazgatója.

Mire számíthatunk a nyáron?

Az OMSZ szerint az elmúlt évtizedekben változott a nyári csapadék intenzitása: általában kevesebb napon esik, de annál több vizet zúdítanak ránk a záporok. Ez a tendencia leginkább az ország északi régióiban volt megfigyelhető. A meteorológusok szerint időjárási szélsőségekre továbbra is számítani kell, sőt egyes forgatókönyvek szerint a jövőben még több szélsőség várható. Mindazonáltal az egymást követő nyarak időjárásában nagy különbségek lehetnek, így áradásokra és aszályokra egyaránt fel kell készülnünk, és egészen augusztus végéig gyakran előfordulhatnak villámokkal járó viharok is.

Mit tegyünk a megfelelő védelmünkért?

A Groupama Biztosító tanácsai:

  • Semmi esetre se fogjuk meg a villámhárítót!
  • Húzódjunk fedett vagy zárt helyre!
  • Kerüljük a kimagasló helyeket, például a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket, ugyanis előbbiek villámhárítóként működnek, utóbbi esetben pedig mi magunk lehetünk a kimagasló pont!
  • Áramtalanítsuk a kazán vezérlőegységét!
  • Kapcsoljuk ki a nagy értékű műszaki cikkeket, a vezetékeket húzzuk ki a konnektorból!
  • Vigyázzunk háziállatainkra, mert félelmükben elkóborolhatnak!