A magyar és a nemzetközi művészeti élet legjobbjait vonultatja fel a ma kezdődő CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

A szervezők szerint a több mint 100, a dzsessz, klasszikus, pop és világzene, irodalom, színház, tánc, képzőművészet és divat világát is felölelő program 17 napon keresztül ismét a kortárs kultúra európai fellegvárává teszi a magyar fővárost, egyben tükrözi a saját hangját kutató 21. század útkeresését és sokszínűségét is.

A műfaji változatosság és a különböző művészeti ágak közötti áthallások érhetőek tetten Tihanyi László új, az opera, a dráma és a tán határain mozgó szerzeményeinek – a Fehér rózsa és a Vörös izzás – ősbemutatóin, vagy a dzsessz improvizációiban klasszikus zenei, pop és rock témákat vegyítő Hiromi előadásában is.

Krzysztof Penderecki, a világ egyik legkeresettebb kortárs komponistájának zenéje több alkalommal is hallható a fesztiválon. Jeruzsálem hét kapuja című, három kórust, narrátort és énekes szólistákat foglalkoztató kórusszimfóniája október 12-én csendül fel a Müpában, majd október 17-én a Zeneakadémia látja vendégül műveit és őt magát is.

Bartók Béla születésének 135. évfordulójáról is megemlékezik a fesztivál, amelynek nyitóelőadásán a Kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin lesz látható Káel Csaba rendezésében, Kocsis Zoltán vezényletével a Müpában.

A romantika posztmodern rehabilitációját bizonyítja kortárs magyar zeneszerzők darabjainak megszólaltatásával Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar Kortárs romantikusok című estje, míg a Southbank Gamelan Players-szel kiegészült Plaid Jáva és Bali szigetének muzsikáját ötvözik elektronikus kompozícióikban. A Szegedi Kortárs Balett eARTh című előadása Górecki 4. szimfóniájának zenéjével és táncszínházi eszközökkel boncolgat alapvető létkérdéseket.

Az 1956-os forradalomról mások mellett Németh Juci (Nemjuci), Schoblocher Barbara (Blahalousiana), Mórocz Tamás (Bermuda) és Pajor Tamás emlékeznek meg radio_56 címmel, a forradalmi napokról született verseket zenésítve meg a kortárs pop eszközeivel. Különleges perspektívából tekint a 60 évvel ezelőtti eseményekre az Egy ünnepi színjáték.’56’-’16 című előadás is Gergye Krisztián rendezésében.

A CAFe Budapest keretében rendezik meg Budapest Ritmo címmel Kelet-Európa első világzenei fesztiválját a Müpában és a mellette felállított sátorban, valamint a programsorozat része lesz az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe, és az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár is. (MTI)