A kormány az adócsökkentések mellett a könyvelői szakma és a számviteli képzés folyamatos fejlesztésével is segíti a vállalkozásokat – hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny eredményhirdetésén.

A számviteli szakemberek képzése stratégiai érdek a nemzetgazdaság számára – hangsúlyozta Varga Mihály hozzátéve, hogy egy olyan gazdaság, amely nem büszkélkedik nagy tudású számviteli szakemberekkel, előbb-utóbb sikertelen vállalkozásokba fullad.

A kormány számít a könyvelőkre, akik legalább olyan fontos szereplői a feketegazdaság elleni küzdelemnek, mint az adóhivatal. Ők gondoskodnak ugyanis többek között arról, hogy az ügyfeleik az adószabályokat betartva pontosan azt az összeget fizessék be a költségvetésbe, ami az államkasszát megilleti. Kétségtelen, hogy ez az egyik legfelelősségteljesebb szakma, hiszen egy jól felkészült, adó- és számviteli szabályokban jártas szakember legális módon jelentős összeget spórolhat meg ügyfelének – jegyezte meg Varga Mihály.

A tárcavezető kiemelte: a versenysorozat színvonala és eredményei is jól mutatják, hogy a hazai számviteli képzés világszínvonalú. A hazai és külhoni magyar nyelvű felsőoktatási intézményekben meghirdetett versenyre 13 felsőoktatási intézményből 42 csapat, mintegy 150 hallgató jelentkezett, érkeztek résztvevők Kárpátaljáról, Partiumból és Erdélyből is. Az elő helyen a Debreceni Egyetem csapata végzett, a második és harmadik a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiból álló csapat lett.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)