Tavaly a gazdasági nehézségek ellenére világszerte nőtt a tőzsdei részvénykibocsátások száma és értéke – közölte az EY.

A nemzetközi tanácsadó cég összefoglalója szerint a tavalyi 1363 tőzsdei bevezetés (initial public offering, IPO) 19 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. A forgalomba hozott 268 milliárd dollárnyi részvény 29 százalékkal nagyobb értéket képvisel, mint az egy évvel korábbiak. Az ügyletek majdnem 60 százaléka technológiai, ipari, egészségügyi ágazatokban jött létre – írták.

Az európai tőzsdéken a 9 százalékos IPO-értékbővülés elmarad a világátlagtól, de a 27 milliárd dollárnyi részvényre 185 kibocsátás jutott, ami 23 százalékkal több, mint 2019-ben.

Magyarországon nyilvános részvénytranzakcióra nem került sor 2020-ban, de először jelentek meg részvények zöldmezős szabályozott ingatlanbefektetési társaságtól, méghozzá az EY közreműködésével. Belföldön inkább a kötvénypiac volt aktív, hiszen 44 cég vett részt kibocsátóként a jegybank Növekedési kötvényprogramjában, és ezen kívül is élénkebb volt a vállalati kötvények piaca a korábbi évekhez képest.

A közlemény a vállalkozások számára kiváló lehetőségként ajánlja a részvény- és kötvénykibocsátásokat, amelyek – mint írták – hozzájárulhatnak a piaci pozíciók megerősítéséhez, vagy új források bevonásához, amelyből fejlesztések, tranzakciók finanszírozhatók.

(Forrás: MTI)