Az előzetesen tervezett költségek túllépése nélkül, határidőre, vagy még a határidő előtt kész lehet a 2017-es budapesti vizes-világbajnokságnak otthont adó Dagály Úszóaréna – mondta Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos hétfőn.

Fürjes Balázs szerint a jövő évi vb első világrekordjának a szárazföldön kell megszületnie, és az építőknek kell ezt elérniük. „Az alapkőletétel óta eltelt egy évben 15 versenymedencényi betont, s egy Szabadság-hídnyi, valamint két Lánchídnyi acélt építettek be Magyarország legnagyobb folyamatban lévő beruházásán” – jelentette ki a kormánybiztos, aki emlékeztetett arra, hogy tavaly márciusban, a mexikói Guadalajara visszalépése után Budapest felajánlotta a nemzetközi szövetségnek (FINA), hogy vállalja a rendezést, és két év alatt felépíti az arénát, miközben más esetekben hét év áll rendelkezésre a felkészülésre.

Az építkezés 5000 embernek ad munkát, vagyis 5000 magyar család megélhetését biztosítja, emellett hozzájárul a főváros és Angyalföld fejlődéséhez, megújulásához.

Az úszóaréna 28 ezer négyzetméternyi, 50 méter magas, 10 darab tízemeletes épülettel megegyező nagyságú lesz, az alapozáshoz 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, az épületet mintegy 2400, 13 méter mélyre lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja.

„A létesítmény ma már teljesen szerkezetkész, február közepén a helyére került a 2400 tonnás tetőszerkezet, elektromos vezetékből pedig Budapest-Belgrád távolságnyit építettek be” – mondta Fürjes Balázs, aki kiemelte, biztos benne, hogy ha nem szólnak közbe rendkívüli időjárási körülmények, akkor költségkereten belül, határidőre befejeződik a beruházás.

A Dagály-strand az építkezés ideje alatt nyitva tart, ősszel viszont bezárja a kapuit, mert szintén megújul.

A beruházás egy komplex városfejlesztési program része, a környező utak is megújulnak, rendezik a környezetet, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között, ráadásul a tömegközlekedés is egyszerűsödik. Elkészült egy új árvízvédelmi gát is, amely egy kilométer hosszan védi a városnak ezt a szakaszát.

A Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, a vb után az uszodát a nagyközönség is használhatja majd, tanuszoda lesz a gyermekeknek és edzőbázis a hazai úszó- és vízilabdasportnak.

Fürjes arról is beszélt, hogy kiemelten kezelték a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szempontjait, a létesítmény pedig több kiemelkedő műszaki megoldással bír, magyar tervek alapján, magyar emberek építik.

Az ideiglenes lelátók 12 400 fő befogadására lesznek alkalmasak, elbontás után pedig 100 százalékban újrahasznosíthatóak: alkalmasak két P+R parkoló létesítésére, a tetőburkolatukat más épületek hő- és vízszigetelésére lehet majd használni, akár a környék óvodáiban, iskoláiban külső szigetelésként is alkalmazható.

A budapesti vizes vb megnyitója 2017. július 14-én lesz, Budapesten az úszók, a műugrók, a műúszók, és vízilabdázók versenyeit rendezik, a nyílt vízi úszásnak Balatonfüred ad otthont.

MTI